Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Ускоро виногради и код Бањалуке

Инвестиционо-развојна банка РС (ИРБ) је са својим партнерима, требињским винаријама "Попово поље" и "Херцег вино", покренула пројекат развоја виноградарства на југу Херцеговине.

"Ова два партнера ће након процеса спајања постати Акционарско друштво ‘Попово поље’, а пројекат ће у будућности бити проширен на територију Бањалуке и Лакташа", казао је Зоран Поповић, портпарол ИРБ.

Он је додао да ИРБ узгајивачима винове лозе даје кредитну, а винарија "Попово поље" стручну помоћ.

"Циљ нам је да заједно са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде РС и пољопривредним предузећима удупламо засаде винограда са садашњих 6.000 на 12.000 хектара, колико је Споразумом о стабилизацији и придруживању предвиђено да БиХ има", казао је Поповић.

Мирјана Чомић, извршни директор Сектора за пласмане у ИРБ, казала је да ИРБ ради на увезивању индивидуалних пољопривредних произвођача са добављачима засада винове лозе и откупљивачима грожђа.

Она је напоменула да ИРБ за развој виноградарства нуди кредите од 5.000 до 50.000 КМ, уз камату од 7,33 одсто, а за чланове Удружења виноградара 7,03 одсто.

Представници ИРБ и ресорног министарства представили су и измијењени правилник о регресирању камата на кредите те банке у износу од три одсто, о чему су "Независне" већ писале. ИРБ је до сада по основу кредитних линија из Развојног програма РС одобрила кредите у укупном износу од 52,3 милиона КМ за 318 корисника.

Извор: Независне новине