Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Услови нису ригорозни, већ озбиљни

Министар финансија РС Александар Џомбић изјавио је да му није јасно због чега је компанија “Боксит” из Милића одустала од одобреног кредита Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/ у износу вишем од три милиона КМ, с обзиром да је од почетка знала под којим условима се кредит одобрава.

“Не знам зашто су одузимали и своје и наше вријеме да дођу уопште у ову фазу, да би након тога одустали због тога што су процјенили да су каматне стопе јако високе. Могли смо уштедјети вријеме и њима и себи”, рекао је министар финансија у изјави за Срну.

Коментаришући наводе “Боксита” да каматне стопе нису тржишне, Џомбић је рекао да сви показатељи указују на то да су значајно конкурентније каматне стопе које је креирала Инвестиционо-развојна банка преко комерцијалног банкарства у РС од осталих који владају на тржишту капитала.

“Оне су два до три процента на годишњем нивоу повољније од осталих”, објаснио је он.

Џомбић сматра да каматне стопе не могу бити једини аргумент због одустајања од кредита, а на наводе компаније “Боксит” да су услови ригорозни и неприхватљиви министар финансија је одговорио да су они “само озбиљни”.

Он је подсјетио да је ИРБ 14. маја ове године добио захтјев компаније “Боксит” за кредит који је одобрен 22. маја. С обзиром да је износ кредита виши од три милиона КМ, Влада РС је одобрила кредит 29. маја.

“Процес одобравања кредита `Бокситу` од стране ИРБ-а и Владе је трајао 14 дана и очигледно је да се ради о стандардно брзој процедури. Остаје нејасно зашто се `Боксит` жали на процедуру, јер одобрена средства морају да се троше у складу са намјеном кредита”, навео је Џомбић.

Компанија “Боксит” из Милића обавијестила је јуче Владу РС и Инвестиционо-развојну банку РС да одустаје од одобреног кредита од 3.050.000 КМ за набавку машина из Шведске за потребе рударске проиводње, јер су услови под којим су дати ригорозни, неуобичајени и неприхватљиви.

Услови, који су понуђени преко једне од шест пословних банака, од којих је пет иностраних, а које је одредила Инвестиционо-развојна банка РС, поред високе камате које банка убира од 3,3 одсто за трансфер кредита, предвиђају обавезу корисника да обезбједи хипотеку на квалитетну имовину 2,5 пута већу од износа кредита – наводи се у саопштењу компаније.

Извор: www.capital.ba