Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

Успјешан Инвестициони форум у Истанбулу у организацији ИРБРС

Делегација Инвестиционо-развојне банке Републике Српске (ИРБРС) завршава данас дводневну посјету Истанбулу у оквиру које је одржан Инвестициони форум у организацији ИРБРС, као и низ билатералних састанака са турским компанијама које су показале интересовање за улагање у Републику Српску.

ИРБРС, на челу са в.д. директором Драженом Врховцем, представила је турским привредницима конкретне понуде за улагање и упознала их са стимулативном пореском политиком Владе Републике Српске и предностима за улагање у Републику Српску у односу на земље региона и Европске уније.

„Изузетно сам задовољан и одзивом привредника на форуму, као и њиховим интересовањем за оно што Република Српска нуди. Представили смо нашу компаративну предност кад је у питању пореска политика, као и капиталне пројекте које Влада Републике Српске реализује у Републици Српској“, рекао је в.д. директора ИРБРС Дражен Врховац.

Он је кроз разговор са турским привредницима закључио и да се видно осјети добар однос предсједника Републике Српске Милорада Додика и предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, што је све заједно добар знак расположења за улагање у Републику Српску. Врховац је рекао да је договорена и наредна посјета Турској са темом инвестирања у Републику Српску, као и да је много компанија већ потврдило учешће на Другом ИНВЕСТ ФОРУМУ, који је у плану да буде одржан крајем ове године.

Другог дана посјете одржано је неколико билатералних састанака, међу којима су велике компаније попут највеће турске фирме у области грађевине „ENKA“, групација Догуш (Doğuş Group), компанија у области архитектуре „ULUS architects“…

Савјетник предсједника Републике Српске Синиша Михаиловић, који је дио делегације ИРБРС у Истанбулу, рекао је да је међу турским привредницима највише пажње изазвала управо наша стимулативна пореска политика.

Турски пословни консултант Али Шахин нагласио је да је понуда за улагање коју је представила ИРБРС разноврсна и да обухвата и мале и велике компланије, те потврдио да постоји мношто добрих прилика за инвестирање турских привредника у Републику Српску.

Инвестициони форум у Истанбулу дио је овогодишњих активности које су проистекле из првог великог и успјешног „ИНВЕСТ ФОРУМА“ у септембру прошле године у Бањој Луци, у организацији ИРБРС и Владе Републике Српске.

Ово је други форум од планираних шест у Европи и свијету у овој години. Претходно је одржан Инвестициони форум у Бечу (Аустрија) почетком марта. Фокус оба одржана форума је на привредним секторима у области саобраћајне инфраструктуре, прерађивачке индустрије (дрвопрерађивачке и металопрерађивачке), у секторима производње хране и туризма. Истанбул је изабран као дестинација због великог интересовања турских привредника током ИНВЕСТ ФОРУМА у Бањој Луци, као и због добрих билатералних односа Републике Српске и Турске.

Круна ових активности биће обједињени велики догађај крајем године у Републици Српској – Четврта инвестициона конференција „ИНВЕСТ СРПСКА“ и Други „ИНВЕСТ ФОРУМ“.