Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Успјешне инвестиције

У оквиру планираних посјета предузећима која су намјенски користила кредитна средства ИРБРС директор Банке Миленко Павловић посјетио је предузећа: Новопром – Модрича, Фрукта-треид – Дервента, Фрут-Еко – Подградци и Калдера Компани из Александровца.

Предузеће "Новопром" добило је два милиона КМ за ревитализацију у стечају купљене фабрике "Хемија Модрича", а средства су инвестирана у производњу мијешаних ђубрива капацитета 100 тона на осам сати и линију за производњу битумена који се користи у изградњи путева. Проширењем производње запослено је нових 20 радника. У овом предузећу кажу да су након преузимања фирме "Хемија Модрича", прије двије године, поред два милиона КМ добијених од ИРБРС, инвестирали око 3,2 милиона из властитих извора.

Директор ИРБРС  Миленко Павловић је нагласио да је циљ банке развој домаће привреде и јачање производних капацитета, наводећи да у производњи ђубрива и другим секторима хемијске индустрије има потреба за снажним домаћим произвођачем као што је "Новопром".

У компанији "Фрукта Треид" из Дервенте, којој је у склопу двије кредитне линије одобрено пет милиона КМ, задовољни су сарадњом са ИРБРС. Челници ове фирме истичу да им је први кредит од 500.000 КМ помогао у финансирању текуће производње, а да ће другим кредитом вриједним 4,5 милиона КМ финансирати планирано проширење производних капацитета.

Фирма "Фрут Еко" из Горњих Подградаца, код Градишке, која се бави узгојем јабука и посједује воћњак површине око 200 хектара и са готово 170.000 стабала, одобрених три милиона КМ уложила је у изградњу акумулационог језера за потребе наводњавања, куповину нових садница и хладњачу капацитета 2.000 тона. Мирко Добрић, директор и сувласник фирме, рекао је да је највећи дио кредита, односно око два милиона КМ, инвестиран у нову хладњачу, која је најсавременија на овим просторима. У фирми "Фрут Еко" стално је запослено 12 радника, док у сезони брања јабука буде ангажовано још стотинак.

Обилазећи погоне лакташке фабрике "Калдера Компани", којој је ИРБРС одобрила пет милиона КМ, Павловић је рекао да та фирма представља примјер како се домаћом производњом и иновативношћу може замијенити увоз.

Миленко Чичић, власник "Калдера Компани", рекао је да је поред кредита ИРБРС у нове погоне и проширење производње у области електроиндустрије и машинске индустрије инвестирано и седам милиона властитих средстава. Промет ове компаније прошле године је износио око 28 милиона КМ, а према Чичићевим ријечима, очекују да ће након овогодишње инвестиције обим пословања порасти за око 25 одсто.