Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

Успјешно завршена Трећа инвестициона конференција „ИНВЕСТ СРПСКА“

Трећа инвестициона конференција „ИНВЕСТ СРПСКА“, која је одржана у протекла три дана у Бањи Врућици код Теслића завршила је сумирањем бројних препорука које ће Инвестиционо-развојна банка Републике Српске у наредним данима детаљно анализирати и представити јавности у форми конкретних заључака.

Конференција под овогодишњим слоганом „Наша визија = Српска“, у организацији Инвестиционо-развојне банке Републике Српске и уз подршку предсједника Републике Српске Милорада Додика, окупила је од 30. октобра до 1. новембра 2023. године око 250 учесника.

Оно што се у овом тренутку већ назире као један од закључака јесте потреба организовања и успостављања послова осигурања извозних потраживања под окриљем ИРБРС, који би у својим различитим модалитетима примјене омогућили како промоцију домаћег извоза, исто тако и замјену увоза домаћом производњом. За овим постоји посебна потреба у подручју агроиндустријског сектора који биљежи одређене спољнотрговинске диспаритете.

Такође, назире се и потреба активнијег ангажмана кад је у питању припрема малих локалних заједница за активније укључивање у постојеће процесе припреме, препознавања потенцијала за улагање и саме инвестиционе промоције. Кључну улогу у тим процесима свакако може да преузме ИРБРС у сарадњи са локалним заједницама, које су оствариле запажене резултате кад је у питању рад на промоцији и привлачењу страних инвеститора, као и сарадња са органима и институцијама у Републици Српској.

Такође учесници конференције указали су на потребу додатне афирмације наше дијаспоре, као и представништава Републике Српске у свијету и ДКП мреже када је у питању рад на инвестиционој промоцији и олакшавање наступа домаћих предузећа на извозним тржиштима.

Препозната је и потреба организовања догађаја попут недавно одржаног ИНВЕСТ ФОРУМА и у наредном периоду, а све с циљем конкретног повезивања домаћих привредника са потенцијалним партнерима из иностранства и стварања претпоствки за реализацију конкретних улагања у домаћи друштвено-економски амбијент.

Конференција је окупила најважније доносиоце одлука, представнике јединица локалне самоуправе, пословне и финансијске заједнице Републике Српске и региона. Кроз четири панела бавили смо се темом повећања инвестиција и развоја извозних резултата Републике Српске.

Успјеси и ефекти свих досадашњих инвестиционих конференција, укључујући и недавно одржани ИНВЕСТ ФОРУМ, свједоче о исправности наше визије и вриједности догађаја као што је ИНВЕСТ СРПСКА.