Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Усвојене измјене и допуне Закона о приватизацији

БАЊАЛУКА, 15. априла 2008. – Парламент Републике Српске (РС) данас је по хитном поступку усвојио предложене измјене и допуне Закона о приватизацији државног капитала.

Предложеним изменама и допунама закона дефинисана су предузећа од стратешког значаја, која ће бити приватизована по посебном приватизационом програму, као и јавна предузећа која до даљнег неће бити приватизована.

Министар финансија РС Александар Џомбић подсјетио је посланике да је Влада РС у марту ове године донијела одлуку да 11 стратешких предузећа до даљњег неће бити приватизовано, док ће се 18 предузећа приватизовати по посебном програму, уз сагласност Народне скупштине.

Раније је саопштено да до даљњег неће бити приватизовани "Електропривреда РС","Железнице РС", "Шуме Српске", "Поште Српске", "Аеродроми РС", "Лутрија Српске", "Путеви Српске", "Олимпијски центар Јахорина", Српска новинска агенција "СРНА", "Водопривреда Семберија" и "Водопривреда Сава".

Џомбић је казао да су предузећа која не обављају стратешку делатност, а налазе се на листи стратешких предузећа, Робна кућа "Боска", "Фамос" Источно Сарајево, "Јелшинград" Бањалука и УНИС Бањалука.

Према његовим ријечима, ова предузећа налазе се у лошој финансијској ситуацији, а нека од њих су већ нуђена на продају, али није било прихватљивих понуда.

Упозоравајући да овим предузећима пријети стечај, ако не буду приватизована, Џомбић је казао да је неопходно пронаћи стратешке партнере који ће се обавезати да задрже дјелатност ових предузећа, све запослене раднике, као и да измире заостале обавезе према њима.

Измјенама и допунама усвојеног закона дефинисано је да Инвестиционо развојна банка РС има овлашћења да врши пренос одређеног процента државног капитала на Фонд ПИО и Фонд за реституцију прије приватизације, како би они самостално могли да располажу својим акцијама.

 

Извор: РТРС