Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Утврђен капитал фондова Инвестиционо-развојне банке РС

Влада РС-а усвојила је приједлоге статута Акцијског фонда РС-а, Фонда за реституцију и Фонда становања РС-а што је један од предувјета како би почела да функционира Инвестиционо-развојна банка РС-а. Вршилац дужности директора Инвестиционо-развојне банке РС-а Јасминко Јотић појаснио је да су у Акцијски фонд укључена предузећа која представљају државни цапитал РС-а, од којих је један дио уписан у Централни регистар хартија од вријендости, а један дио није евидентиран јер се ради о предузећима која имају статус "Основна државна предузећа" и нису усклађена са законом о предузећима и јавним предузећима.

Јотић је казао да се дошло до процјене, на бази уредбе о методологији за утврђивање о нетовриједности и по којем је основи капитал Акцијског фонда 1,4 милијарди КМ, процијењена вриједност основног капитала Фонда за реституцију је 378,9 милиона марака, а основни капитал Фонда становања 92,7 милиона марака.

Он је након сједнице Владе навео да ће осам дана након објављивања ових докумената у Службеном гласнику РС-а почети процедура судске регистрације ових фондова како би се остварила правна форма којом може да управља Инвестиционо-развојна банка.

У току је процедура избора директора Инвестиционо-развојне банке РС-а и шест извршних директора, а до сада су се на све позиције јавила 33 кандидата.

Он је додао да ће Акцијски фонд преузети посао Дирекције за приватизацију РС-а оног момента када буде регистриран.

Извор: www.ekapija.com