Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

В.д. директора ИРБРС Дражен Врховац разговарао са амбасадором Руске Федерације Игором Калабуховом

В.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац разговарао је данас са амбасадором Руске Федерације у БиХ Игором Калабуховом.

Теме разговора, који је одржан на обострану иницијативу, биле су потенцијали Републике Српске и могућност улагања у Републику Српску, као и успостављање и интензивирање сарадње руских и наших привредника.

С тим циљем најављена је и могућност одржавања српско-руског форума на прољеће, на којем би учествовали привредници из Републике Српске и Руске Федерације, као и највиши представници власти и институција Републике Српске.

Данашњем састанку претходио је низ заједничких активности Инвестиционо-развојне банке Републике Српске и Руске Федерације, а све у склопу снажне промоције потенцијала Републике Српске чији је циљ привлачење страних инвеститора и квалитетно улагање у Републику Српску.

Делегација ИРБРС је почетком августа боравила у посјети Руској Федерацији, гдје су привредницима Руске Федерације у Москви, као и Нижњеновгородске области, представљени инвестициони профили Републике Српске, као и профили наших општина и градова. Током боравка у Москви са Привредном комором Руске Федерације договорено је потписивање Меморандума о сарадњи између ИРБРС и Привредне коморе Руске Федерације.

Заједнички закључак састанака у Руској Федерацији је да је увезивање привредника Републике Српске са руским привредницима, као и детаљно представљање инвестиционих могућности, потенцијала и пројеката Републике Српске и улагање Руске Федерације обострани циљ и жеља.

Реализација договора из Русије већ је започела састанцима наших и руских привредника у онлајн-формату на маргинама наше Друге инвестиционе конференције у Приједору почетком септембра, гдје су привредници имали прилику да директно разговарају и успоставе прве кораке у сарадњи.

Директор Врховац и амбасадор Калабухов констатовали су да би одржавање српско-руског форума био логичан слијед већ започетих активности и да би, осим јачања привреде и нових инвестиција, допринијело и јачању институционалних и привредних односа Републике Српске и Руске Федерације.

Састанак је одржан у Амбасади Руске Федерације у БиХ у Сарајеву.