Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Велико интересовање младих за стамбене кредите

На конкурс, који је 29. јула ове године објавило Министарство за породицу, омладину и спорт РС, за избор корисника субвенције каматне стопе на стамбене кредите које преко неколико банака пласира Инвестиционо-развојна банка РС за младе и младе брачне парове, до сада се пријавило 13 кандидата.

Секретар овог министарства Дарио Сандић напоменуо је да је субвенција за каматну стопу један одсто и да је конкурс отворен до 31. децембра ове године.

– Уз захтјев који су поднијели за узимање кредита, млади брачни парови треба да приложе и попуњен апликациони образац, уговор о стамбеном кредиту са комерцијалном банком и уговор о зајму, копију личне карте, родни лист, увјерење о држављанству, диплому или увјерење о стручној спреми, те кратку биографију – нагласио је Сандић.

Ове кредите могу да узму у Комерцијалној банци, Фолксбанци, Новој бањалучкој банци, Хипо Aлпе-Aдриа банци, НЛБ Развојној банци, Балкан инвестмент банци и "Бобар банци".

Додао је да је каматна стопа 4,8 одсто ако оба пара имају високу стручну спрему или троје дјеце. Aко брачни пар има двоје дјеце или један од супружника има високу стручну спрему, каматна стопа је 5,2 одсто, док је за остале каматна стопа шест одсто.

Референт за односе са јавношћу Инвестиционо-развојне банке Зоран Поповић истакао је се износ кредита за проширење стамбених јединица креће од 5.000 до 50.000 марака, а они који желе да купе или изграде стан могу да узму од 10.000 до 100.000 марака.

– Период отплате је 20 година – рекао је Поповић.

Кредит могу да узму брачни парови млађи од 35 година.

 Потребни документи

Поповић је истакао да је за подношење захтјева потребан документ којим се доказује намјена кредита, а ако се купује стари стан, потребан је извод из књиге уложених уговора, овјерена изјава о непосједовању некретнина у РС, вјенчани лист и копија дипломе.

 

Извор: Глас Српске