Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Вишковић и Врховац разговарали са страним делегацијама о улагањима у РС

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и Дражен Врховац, в.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске разговарали су данас са више иностраних привредних делегација о могућностима улагања у Републику Српску.

Саговорнике су упознали са потенцијалима којима располаже Република Српска, те su предстaвљене бројне погодности које се нуде потенцијалним иностраним инвеститорима.

Подржана је намјерa респектабилне њемачке компаније „Mubea“ да своје пословне активности прошири на Прњавор, гдје намјеравају отворити фабрику за производњу аутомобилских дијелова са више од 1.000 запослених.

У разговору са Гералдом Шрамелом (Gerald Schrammel), директором ове компаније, пружена  је недвосмисленa подршкa плановима њемачке компаније за отпочињање пословних активности у Српској, истичући да ће Влада дати конкретну и видљиву подршку овој гринфилд инвестицији.

Разговарано je и са директором у инвестиционом тиму компаније Alcazar Energy из Уједињених Арапских Емирата, господином Пјотром Волошченком (Piotr Woloszczenko), а главна тема разговора била је заинтересованост компаније Alcazar Energy за улагање у Републику Српску, нарочито у области обновљивих извора енергије, као што су вјетар и соларна енергија. Током састанка, саговорници су размијенили информације о пословним идејама и намјерама компаније Alcazar Energy на тржишту Републике Српске.

Представници турске групације „Догуш“ („Dogus“) изразили су данас спремност да своје пословне активности прошире и на Републику Српску.

Током састанка, директор пословног развоја турске компаније, Али Бару Алсирт – који је учествовао на данашњој инвестиционој конференцији у Бањалуци – пренио је интерес ове компаније за ширење пословања и на Републику Српску. Поздрављена је њихова намјера, те је подвучено да Република Српска нуди атрактивно пословно окружење, квалитетну радну снагу и стимулативну пореску политику.

Разговарано је и са представницима аустријске компаније Инфинити медија (Infinity media), једним од учесника данашње инвестиционе конференције.

Током састанка са директором ове компаније Петером Штарком (Peter Stark), представљене су инвестиционе предности Републике Српске, истичући повољан географски положај, инфраструктурну повезаност те стимулативну пореску политику и пословно окружење.

Привредници из Кине представили су компаније из разних привредних грана од трговине, пољопривреде, финансија, прерађивачке индустрије, ИТ сектора, те су овом приликом изразили жељу за сарадњом у области дрвопрераде, прераде морских плодава у Републици Српској и њиховог пласирања на тржиште ЕУ, као и интерес за оснивањем кинеске банке на територији Републике Српске.

Такође, представници кинеске делегације су истакли да постоји заинтересованост за сарадњом у области пољопривреде која би била заснована на међусобној трговини.

Разговарано је и са регионалним менаџером за Европу организације AIM Global foundation из Уједињених Арапских Емирата Кингом Кржимовском (Kinga Krzymowska).

Она је истакла да је ова међународна организација у потпуности посвећена оснаживању свјетске привреде, јачању ефикасних стратегија, промоцији и омогућавању прилика за економску продуктивност и експанзију.

Представљен је Годишњи инвестициони конгрес – „AIM Congres“, који организује ова међународна фондација. Овај конгрес окупља инвеститоре, компаније и владине институције из цијелог свијета како би разговарали о могућностима и трендовима улагања. Фондација дјелује као инвестициона платформа која се бави повезивањем заинтересованих  инвеститора и релевантних државних институција.

Инвестиционо-развојне банке заједно са Владом Републике Српске организатори су данашњег првог „Инвест форума“.