Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Врховац гостовао на бањалучком Уно радију

О значају и улози ИРБРС у финансијском систему Републике Српске, досадашњим резултатима и плановима за 2023. годину в.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац говорио је јуче на бањалучком Уно радију, у емисији „Састанак у 5 и 5“ са Љубомиром Зубером.

Врховац је рекао да ИРБРС увијек проактивно дјелује, стално испуњавајући нове планове који су резултат ослушкивања потреба грађана и привреде Републике Српске.

„ИРБРС је основана с циљем да постане кључна полуга и носилац друштвено-економског развоја Републике Српске. До сада пласирали око три милијарде КМ, путем наших кредита и кроз учешће у емисијама хартија од вриједности, за намјене које су препознате као кључне када је у питању укупни развој и просперитет Републике Српске“, рекао је Врховац.

Подсјетио је да је, упркос специфичним условима рада прошле године, након пожара који је захватио зграду у којој се налази ИРБРС, пребачен план кредитних пласмана за 7,4%, док су укупни пласмани били већи за готово 25% у односу на планиране износе.

Резултат проактивног рада је и веб-сервис који је ИРБРС покренула како би привредницима и локалним заједницама олакшала приступ информацијама о актуелним јавних позивима за додјелу бесповратних средстава.

„На једном мјесту смо понудили јасан, систематичан и сажет преглед привредницима, што ће им олакшати одлуку да своје развојне пројекте реализују управо на овај начин, рекао је Врховац.

Он је објаснио је ИРБРС корисницима дала могућност да од нас затраже додатну подршку у виду савјета и упутстава за аплицирање на објављени јавни позив, а која се превасходно односи на појашњење специфичних услова и захтјева финансирања као и разраду њихових пројектних идеја према захтјевима донатора. 

„Сваки додатни ангажман привреде и предузетника повећава развој комплетне Републике Српске. Позивам привреднике да детаље нађу на најшем сајту, сигурно ће им олакшати проналазак средстава“, нагласио је Врховац.

Он је говорио и о снажној промоцији потенцијала Републике Српске у свијету, како би привукли што више страних инвеститора. Прошле године је, подсјетио је Врховац, израђен инвестициони профил Републике Српске, као и 64 инвестициона профила наших општина, који су на једном мјесту објединили све детаље који су од користи потенцијалним улагачима.

Било је ријечи и о могућности повећања максималног задужења због повећања цијена некретнина.