Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Врховац и Гујон потписали Меморандум о сарадњи

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске и Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Републике Србије потписале су данас Меморандум о сарадњи, чији је циљ економско оснаживање руралних средина у Републици Српској и повратничких општина у ФБиХ.

Намјера успостављања сарадње двије институције је заједнички рад на пројектима развоја локалних заједница и јачање рањивих и социјално осјетљивих група становништва у локалним срединама.

Меморандум су потписали Дражен Врховац, в.д. директора ИРБРС и Арно Гујон, в.д. директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, која дјелује у склопу Министарства спољних послова Србије. Меморандум је потписан у сједишту Инвестиционо-развојне банке Републике Српске у Бањој Луци.

ИРБРС је од 2014. године, путем седам годишњих циклуса финансирања, реализовала 64 пројекта у локалним заједницама широм Републике Српске.

В.д. директора ИРБРС Дражен Врховац објаснио је да укупна вриједност пројеката износи 8,1 милиона КМ, од чега је 5,1 милиона КМ обезбијеђено путем Финансијског механизма. Преостали износ осигурали су корисници кроз суфинансирање пројектних активности. У току је реализација 8. годишњег циклуса Финансијског механизма, којим је одобрено финансирање пет пројеката локалних заједница, укупне вриједности од око 700.000 КМ, од чега бесповратна средства Механизма износе 400 хиљада КМ.

С обзиром на то да подручја дјеловања Финансијског механизма одговарају и приоритетима и политикама дјеловања Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је рекао да су они спремни да подрже и учествују у даљем спровођењу пројекта Финансијског механизма.

Први јавни позив за пројекте требало би да буде расписан у септембру, за шта би Управа издвојила 100.000 евра. Намјера је да Управа и ИРБРС учествују у једнаком износу, што практично значи дупло више новца за реализацију.

Гујон је подсјетио да већ постоји добро искуство са пилот пројектима за одрживи развој који је Управа покренула прије двије године.

„У Босанском Петровцу смо подржали сточаре којима смо обезбиједили стеоне јунице, а подржали смо и пољопривреднике у Посавини и пчеларе у Грахову обезбјеђујући им помоћ у механизацији. Mожемо, једнако успјешно, да заједно са ИРБРС наставимо улагање у сличне пројекте у Републици Српској“, рекао је Гујон.

Он је рекао да је овим пројектима побољшан квалитет живота оних који су добили помоћ и да је становништво добило подстрек да живи од свог рада и својих руку.

„Предсједници Републике Србије и Републике Српске Александар Вучић и Милорад Додик су зацртали правац сарадње, ми га пратимо. Важно нам је да Србија и Република Српска сарађују, а помоћ домаћинствима је један од најконкретнијих примјера“, рекао је Гујон.