Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

Врховац: Интензивно радимо на промоцији Републике Српске

Вршилац дужности директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац изјавио је Срни да ова банка на међународном нивоу интензивно ради на промоцији потенцијала Републике Српске, уз значајну подршку предсједника Републике Српске Милорада Додика и Владе Републике Српске.

„Веома сам задовољан како смо се протеклих мјесеци поставили и одрадили зацртани план. Прије двије и по године када смо кренули у промоцију Републике Српске били смо на нули, а данас имамо више од 260 компанија у нашем портфолију са којима имамо активну сарадњу“, рекао је Врховац.

Он је нагласио да је у том смислу веома стимулативна пореска политика Републике Српске, али и њена позиција на граници са Европском унијом.

„С обзиром на то да су у ЕУ велики порези и на добит и на дивиденду ми смо ту веома аутономни са нашом пореском политиком која предвиђа да је дивиденда нула, а порез на добит 10 одсто, што је веома примамљиво за инвеститоре имајући у виду позицију Српске гдје имају приступ европском тржишту са више од 640 милиона становника“, истакао је Врховац.

Он је додао да се ИРБРС припрема за „Инвест форум“, који би заједно са инвестиционом конференцијом „Инвест Српска“, требало да буде одржан у новембру на Јахорини, а на којем очекују још већу посјету компанија, те подсјетио да је на прошлогодишњем у Бањалуци било 70 компанија из 22 земље.

„Компаније широм свијета су у нама видјеле кредибилног партнера којем могу да вјерују, с обзиром на то да смо државно власништво и то им даје сигурност у њихове инвестиције. Изградили смо међусобно повјерење и успјели да се инвеститори осјећају добродошло у Републици Српској. Повезујемо их са институцијама Српске, предсједником и премијером, који им пружају подршку у имплементацији њихове инвестиције“, рекао је Врховац.

Он очекује да у наредним мјесецима буде отклоњен и проблем у вези са заштитом инвестиција из Уједињених Арапских Емирата, односно да буде потписан споразум, што би омогућило да из ове земље дођу значајни инвеститори.

„Са генералним секретаром Савјета УАЕ, тијела које одобрава сва плаћања и пројекте ван земље, договорили смо да ће обавезно доћи на форум у новембру и посредством највеће њихове компаније ‘АИМ глобала’ смо добили увјеравања да ће нам на Јахорини присуствовати и министар економије УАЕ што је веома битно. УАЕ су у протеклих година уложили 3,4 трилиона долара у иностранству“, навео је Врховац.

Он је напоменуо да је делегација ИРБ-а у Абу Дабију на највећем инвестиционом форуму гдје је било више од 20.000 учесника остварила значајне контакте и сарадњу са компанијом “АИМ глобал” који су партнери у организацији инвестиционог форума, а посредством које желе и да дођу до инвеститора широм свијета.

„Објединићемо Четврту инвестициону конференцију и Други инвестициони форум од којег много очекујемо и озбиљно се припремамо“, нагласио је Врховац.

Он је истакао да је ИРБРС ову годину почела амбициозним планом и учешћем на великим међународним скуповима у Европи и свијету, али и инвестиционим форумима у организацији ИРБРС у Бечу, Милану и Истанбулу гдје су тамошњим привредницима представили могућности и пројекте у које би могли инвестирати у Српској.

„Делегација ИРБРС је била и у Ријаду на великом инвестиционом форуму, на позив организатора из Саудијске Арабије. Представили смо наше потенцијале пред стотинама компанија, али и разговарали са њиховим јавним инвестиционим фондом (Public Investment Fond), највећим државним фондом који улаже у иностранство. Располажу буџетом од чак 925 милијарди долара и у плану су им улагања на глобалном нивоу”, рекао је Врховац.

Он је рекао да су прошле седмице били и у Барселони на састанку директора европских јавних банака, с обзиром на то да је ИРБРС чланица Европског удружења јавних банака.
„То је битно удружење у којем се на нивоу директора разговара о будућим кретањима у Европи и свијету и важно је бити присутан и имати те информације“, рекао је Врховац.

Он је закључио да ИРБРС наставља активности које ће допринијети промоцији Републике Српске као добром и сигурном мјесту за инвестирање, те на подршци у том раду захвалио предсједнику Републике, премијеру и Влади Српске.