Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Врховац на божићном пријему српског члана Предсједништва БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић организовала је у Источном Сарајеву божићни пријем за представнике јавног, политичког и културног живота Републике Српске, БиХ, вјерских заједница, страних амбасада и међународних организација.

Пријему је присуствовао в.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац.

Обраћајући се званицама Цвијановићева је истакла да нас управо Божић подсјећа на темељне вриједности, а које имају колико хришћански, толико и универзални карактер. Она је истакла да вриједности попут љубави, толеранције, милосрђа, солидарности, човјекољубља превазилазе границе једне религије или културе.

Она је рекла да народи на овом простору имају различите погледе на прошлост, на садашњост, као и на будућност.

„Славимо различите вјерске, а и националне празнике, а не постоји готово ниједан догађај из прошлости о којем имамо једнак вриједносни став. То не значи да поменуте разлике треба да буду подстрек за било какве сукобе, већ за додатни ниво толеранције и међусобног разумијевања“, рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је нагласила да судбина БиХ лежи у рукама њених народа и грађана и да се проблеми могу превазилазити посвећеним радом, партнерством и сарадњом институција на свим нивоима власти, без намјере да неко некоме нешто узурпира или отме.

„Ми који овдје живимо и институције које имамо треба да доносе одлуке, креирају, проводе и управљају процесима који ће служити на добробит грађана и Републике Српске и ФБиХ. Ако је гријех то што не желимо да о БиХ одлучују странци, већ народи који у њој живе, рекла је она, онда прихватамо кривицу, али не и то да у 21. вијеку живимо у колонији“, рекла је Цвијановићева.

Пријему су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, предсједавајућа Савјета министара БиХ Борјана Кришто, министри у Савјету министара, замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић, чланови колегијума Представничког и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ из реда српског и хрватског народа, посланици и делегати из Републике Српске, те министри у Влади Србије.

Присутни су били и амбасадори Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов, Кине Ђи Пинг, Мађарске Кристијан Поша, шеф Делегације Европске уније у БиХ Јохан Сатлер, предсједница ФБиХ Лидија Брадара, федерални премијер Нермин Никшић, потпредсједник Републике Српске Ћамил Дураковић, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, начелници општина Републике Српске и директори јавних институција.