Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

Врховац на конференцији „Изазови и будућност пословања“

В.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац учествовао је на данашњој конференцији „Изазови и будућност пословања“ у Бањој Луци, коју је организовала Унија послодаваца Републике Српске.

Конференцију су отворили предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је реални сектор у Републици Српској у протекле четири године ослобођен за око милијарду КМ обавеза према републичком буџету, од чега је 450 милиона КМ отишло на повећање личних примања. Вишковић је рекао да је просјечна плата у Српској 1.160 КМ и да је већ дуже вријеме већа него у ФБиХ.

„Сваке сљедеће године, мјерама које смо креирали, ослобађамо пословну заједницу за 330 милиона КМ на годишњем нивоу“, рекао је Вишковић у поздравном дијелу пословне конференције “Изазови и будућност пословања”. Он је додао да је поносан на чињеницу да је у Републици Српској тренутно рекордан број запослених, што је доказ доброг рада институција и пословне заједнице

Предсједник Уније послодаваца Републике Српске Саша Тривић оцијенио је да је у протеклом периоду добар дијалог Владе и послодаваца резултирао развојем друштва, које се, између осталог, огледа кроз повећање плата у Српској. Тривић је истакао да су у протекле четири године остварили значајно смањење оптерећења рада, смањење парафискалних намета, те стварање бољег пословног амбијента.

Шеф Канцеларије Европске уније у Бањој Луци Симоне Гуерини рекао је да се цијели свијет суочава са великим изазовима и да свака земља треба да им се прилагоди да би били превазиђени. Он је нагласио да је увијек задовољство видјети да постоји активан дијалог између послодаваца, Владе, академске заједнице и струковних организација.

Конференција се одржава у оквиру активности на изради Програма економских реформи Републике Српске 2023-2025. Циљ конференције је да се дијалогом послодаваца, представника Владе Републике Српске, академске заједнице, институција и стручних организација препознају кључни економски и социјални изазови, као и правци дјеловања ка стварању продуктивне и социјално праведне заједнице.