Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

Врховац на конференцији о развојном финансирању на Западном Балкану

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске кроз своје финансијске производе и услуге посебно је фокусирана на подручја која представљају компаративне предности Републике Српске и њене укупне развојне потребе и приоритете.

Ово је рекао в.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске на данашњој Међународној конференцији „Модели развојног финансирања на Западном Балкану“ која је одржана у Београду.

Врховац је учествовао на панелу „Развојне финансијске институције као важан подстицај убрзавању привредног развоја државе“.

Он је рекао да је само за развој предузећа и предузетништва ИРБРС кроз кредитна средства издвојила 750 милиона евра. Такође, говорио је о издвајањима за јачање и унапређење технолошке основе предузећа, јачању пољопривредне производње, као и финансијској подршци ИРБРС за реализацију инфраструктурних и осталих приоритетних пројеката од локалног значаја.

Врховац је нагласио да је ИРБРС чланица Европског удружења јавних банака (EAPB) и Међубанкарске асоцијације Кина – земље централне и источне Европе која је успостављена у оквиру иницијативе „Један појас, један пут“.

„Чланство у међународним асоцијацијама служи нам као платформа за размјену искустава са осталим чланицама, и за јачање репутације, како ИРБРС, тако и Републике Српске“, рекао је Врховац.

Говорећи о развоју предузетништва он је рекао да је Инвестиционо-развојна банка Републике Српске посебан фокус ставила на стимулисање предузетништва младих, с обзиром на позитивне бенефите које њихов ангажман сам по себи носи, попут уласка на тржиште рада, стицање материјалних претпоставки за заснивање породица и останак у Републици Српској.

„Охрабрујемо младе да постану и остану предузетници, нудећи им финансијску подршку по изузетно повољним условима. Такође, ми у Банци настојимо да пружимо и одговарајућу техничку подршку код реализације њихових пословних подухвата, уз локалне развојне агенције и Републичку развојну агенцију“, рекао је Врховац.

Конференцију су свечано отворили Татјана Матић, директор Фонда за развој Републике Србије, Бојан Станић, помоћник директора Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију Привредне коморе Србије и Ана Триповић, државни секретар у Министарству финансија Републике Србије.