Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Врховац на конференцији „Статистика новог доба“

Конференција „Статистика новог доба“ окупила је у Бањој Луци институције које се баве статистиком из цијелог региона, као и представнике политичког и јавног живота Републике Српске.

Конференцији, коју је организовао Републички завод за статистику, присуствовао је в.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац.

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је на конференцији да бити настављено улагање у статистику као веома важну област, како би могла давати конкретне и тачне податке на основу којих се пројектује развој у наредном периоду.

Она је нагласила да су статистички подаци веома важни, јер се на основу њих праве и економска политика и буџет за наредни период.

“У суштини, сва политика везана за привреду усмјерава се према томе шта статистички подаци показују и онда се добије добар резултат“, рекла је Видовићева.

Она је изразила задовољство радом Републичког завода за статистику који је, како је рекла, направио искорак у односу на окружење.

Директор Републичког завода за статистику Дарко Милуновић рекао је да је циљ ове конференције да се статистика приближи јавности и да се покаже да је завод сервис свих грађана, а статистика алат који служи корисницима да доносе квалитетне пословне одлуке којима рјешавају своје реалне проблеме.

„Наш концепт је да прикажемо статистику на занимљив начин, мимо свих стереотипа“, рекао је Милуновић.