Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Врховац на крсној слави МУП РС

Министарство унутрашњих послова Републике Српске обиљежило је јуче крсну славу Свети архангел Михаило. Свечаностима поводом крсне славе и 30 година постојања МУП РС присуствовао је в.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац.

Тим поводом отворен је новоизграђени објекат Полицијске академије и објекат Центра за обуку, који је саграђен за потребе Специјалне антитерористичке јединице и Жандармерије. Полицијска академија састоји се од два одвојена објекта – наставне зграде и интерната са амфитеатром. Новоотворени Центар за обуку првенствено је намијењен за смјештај припадника Жандармерије и Специјалне антитерористичке јединице за вријеме похађања обуке. Претходно су потписани уговори са кадетима 25. класе Полицијске академије основне полицијске обуке и 11. класе за Специјалну анититерористичку јединицу.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да је оправдано постојање Центра за обуку, јер је одшколовано 3.000 младих припадника МУП РС. Он је најавио да ће МУП наставити да улаже у обуку нових генерација.

Свечаностима обиљежавања крсне славе МУП РС присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и премијер Радован Вишковић.

У склопу обиљежавања крсне славе положени су и вијенци на Централно спомен-обиљежје страдалим припадницима МУП-а у одбрамбено-отаџбинском рату. Одржан је и парастос за 782 погинула припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске у Спомен-цркви Светог архангела Михаила у Центру за обуку у Залужанима, уз служење Његовог преосвештенства епископа бањалучког Јефрема.

В.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац упутио је честитку министру Лукачу и свим припадницима Министарства унутрашњих послова Републике Српске поводом крсне славе Светог архангела Михаила.

„Овај свечани дан је прилика да се подсјетимо доприноса Министарства унутрашњих послова Републике Српске, који је за ових 30 година у одбрани слободе и опстанка Републике Српске немјерљив. Поносни смо што данас имамо јаку, стабилну, професионалну и организовану полицију, стуб Републике Српске, која штити права, безбједност и имовину наших грађана“, наводи се у честитки.

Врховац је у честитки нагласио да велику захвалност дугујемо припадницима полиције и МУП РС који су учествовали у Одбрамбено-отаџбинском рату, те да посебну захвалност и поштовање исказујемо према онима који су дали животе за слободу и Републику Српску.

„Желимо вам да останете гарант заштите уставног поретка, поштовања владавине права и закона и очувања општег мира и безбједности – у интересу Републике Српске и свих грађана“, наведено је у честитки в.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске.