Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Врховац на обиљежавању Дана Републике Српске

Свечаним дефилеом са око 3.000 учесника, спектаклом са дроновима на небу изнад Бање Луке и ватрометима широм Републике Српске и у Београду завршено је величанствено обиљежавање Дана Републике Српске.

Претходног дана одржана је свечана академија у Спортској дворани Борик у Бањој Луци, као и свечани пријем у Административном центру Владе Републике Српске, а положени су и вијенци и одата почаст погинулим борцима Војске Републике Српске.

Догађајима поводом прославе 32. рођендана Републике Српске под слоганом „Симбол слободе“ присуствовао је в.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац.

На свечаном дефилеу у Бањалуци учествовало је око 3.000 припадника Министарства унутрашњих послова, јавног и цивилног сектора Републике Српске.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Република Српска ником не жели лоше и да нико не може да јој ускрати право да слави свој рођендан.

„Ми обиљежавамо наш дан, дан кад је Република створена и кренула у свој живот да слави слободу. Република Српска има сјајан народ, хвала вам свима који сте овдје с нама, да покажемо да смо окупљени, да се поштујемо и волимо и да смо у миру, сабрани и да знамо шта радимо“, рекао је предсједник Додик у обраћању на свечаном дефилеу.

Он је нагласио да је Република Српска постигла велики напредак за 32 године постојања, подсјећајући да је 30.000 људи дало живот за одбрану Републике.

„Зато не дамо Републику Српску, зато она у себи има морални, снажан аспект који нико не може да укине и ускрати. Слобода је за нас начин живота“, поручио је предсједник Републике Српске.

На небу изнад Трга Крајине приређен је свјетлосни спектакл, а перформанс је посвећен вриједностима и симболима које његују Република Српска и њени грађани. Око 200 дронова на небу изнад Бање Луке исписало је „Република Српска“, „Славимо 9. јануар“, „Симбол слободе“…

У обраћању на свечаној академији патријарх српски Порфирије рекао је да не тражимо од других да се одрекну себе и онога што је њихово, али да на оно што је наше, у сваком смислу те ријечи, имамо право и хоћемо да задржимо, умножавајући га.

Предсједник Народне скупштине Републике Србије Владимир Орлић рекао је да српски народ најбоље зна да мир мора да се чува као највећа драгоцјеност и да нема ништа важније од слободе која се чува језиком сарадње, испруженом руком и љубављу за себе и своје.

Позоришни редитељ и сценариста Никола Коља Пејаковић у бесједи на свечаној академији рекао је да је 9. јануар за неке обичан дан, а за нас преважан. Академик Матија Бећковић обратио се стиховима своје пјесме „Косово поље“.

Свечаној академији поводом Дана Републике присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, предсједник Владе Радован Вишковић, министри у Влади Српске, народни посланици и српски представници у институцијама на нивоу БиХ. Такође, присутни су били и руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов, предсједник Народне скупштине Србије Владимир Орлић, бројни министри из Републике Србије и други представници политичког и јавног живота Србије.

Република Српска настала је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ. Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали статус конститутивног народа.