Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

Врховац на обиљежавању крсне славе МУП РС

Министарство унутрашњих послова Републике Српске обиљежило је јуче крсну славу – Аранђеловдан. Обиљежавању је присуствовао в.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац.

Вијенце на Централно спомен-обиљежје МУП РС у Бањој Луци положили су предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић и министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је друштво у Републици Српској стабилно, између осталог, захваљујући и успјешном дјеловању Министарства унутрашњих послова.

„Наш однос према онима који су положили своје животе у темеље Републике Српске мора бити очуван и драго ми је што чујем податак да су готово седам одсто припадника МУП-а управо дјеца погинулих бораца Републике Српске. То говори о односу према тој популацији“, рекао је Додик.

Он је истакао да је полиција Српске дио регионалне и глобалне мреже безбједности, успјешна у борби против тероризма и против трговине наркотицима и људима.

„То су оцјене које добијамо од релевантних фактора. Свих ових година се види колико је било важно, без обзира колико је било тешко, борити се да се очува полиција Републике Српске, да се не изгуби њен правни статус, па и политички, и да остане институција Републике Српске са пуним овлаштењима“, рекао је Додик.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић нагласио је да је стварање и одбрана Министарства унутрашњих послова темељ опстанка Републике Српске и да је данас битно одбранити имовину, институцију предсједника и право самосталног доношења одлука, исто као што је раније сачуван субјективитет МУП-а.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је да је Министарство унутрашњих послова Републике Српске главни стуб безбједности Републике Српске и да је увијек у функцији заштите живота и имовине грађана, али и очувања уставног поретка.

Министар унутрашњих послова РС Синиша Каран истакао је да је стање безбједности у Републици Српској потпуно повољно и стабилно.

Након полагања вијенаца у Спомен-цркви Светог архангела Михаила у Центру за обуку у Залужанима служена је литургија и парастос за 782 погинула и нестала припадника МУП РС.