Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

Врховац на пријему у Бечу поводом дана проглашења Устава Српске

Свечани пријем поводом Дана проглашења првог Устава Републике Српске у Бечу уприличило је Представништво Републике Српске у Аустрији.

Пријему је присуствовао и в.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац.

На пријему су били и предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, министар без портфеља задужен за односе са дијаспором Србије Ђорђе Милићевић, бројни амбасадори и високи представници дипломатског кора, представници Српске православне цркве, као и угледни Срби из Беча.

Стевандић је рекао да је Република Српска катализатор убрзања приступања Европској унији у својим политичким, етичким и културолошким вриједностима и приступом, а не препрека, додајући да институције Српске подржавају европски пут БиХ, јер би приступање ЕУ било вишеструко значајно за стабилност саме Европе и посебно балканског простора.

„Република Српска нема намјеру да уништи своју самобитност, уставни капацитет и демократско друштво, већ да је инкорпорише у европску агенду. То јој омогућава и Устав БиХ, односно Дејтонски споразум који је јасно одредио да се одлуке не могу доносити без сагласности народа и ентитета у БиХ“, рекао је Стевандић.

Шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић истакао је значај обиљежавања датума важних за српски народ ван граница Српске, као и значај његовања идеја заједништва и сарадње међу многобројном српском заједницом у Аустрији.

Он је рекао да је важно да се из Беча пошаље порука заједништва и да се поручи да ће се наставити са његовањем идентитета, традиције и културе Српске, уз подршку миру и стабилности.

Ђорђе Милићевић је подсјетио да су Србија и Република Српска прије непуних мјесец дана у Орашцу прославили Дан државности Србије, дан када је подигнут Први српски устанак и донесен први српски Устав. Он је истакао да српски народ нико не може да раздвоји и подијели границом на Дрини.

У културно-умјетничком дијелу програма представио се оркестар МУП Републике Српске, изводећи химне Републике Српске, Србије и Аустрије.

Скупштина српског народа БиХ донијела је 28. фебруара 1992. године Устав који је једногласно усвојен на темељима Декларације о оснивању и који је гарантовао пуну равноправност и једнакост народа и грађана Републике.