Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

Врховац на Сајму комуналне опреме и пратеће индустрије “Приједор 2023”

Приједор је био домаћин тродневног Сајма комуналне опреме и пратеће индустрије „Приједор 2023“ који је одржан у оквиру пословне конференције Удружења комуналних предузећа из региона.

Инвестиционо-развојној банци Републике Српске уручена је захвалница за подршку, сарадњу и активан допринос у реализацији ове манифестације.

В.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац учествовао је у свечаном дијелу отварања сајма, гдје је говорио о подршци локалним заједницама у оквиру Финансијског механизма који ИРБРС спроводи заједно са својим партнерима – Владом Републике Српске, УНДП и Амбасадом Швајцарске у БиХ.

Како је објаснио, директну или индиректну корист од реализованих пројеката имало је 320 хиљада грађана Републике Српске, а око 1.400 пољопривредних газдинстава остварило је позитивне ефекте у виду проширења производње и повећања прихода захваљујући пројектима који су реализовани у руралним срединама.

„Када је у питању Град Приједор тренутно је активан пројекат „Побољшање услуга јавне чистоће на подручју града Приједора” који реализује предузеће „Комуналне услуге“ ад Приједор. Циљ пројекта је побољшање квалитета и доступности постојећих јавних услуга на подручју града и приградских насеља и то набавком мултифункционалне машине за чишћење“, рекао је Врховац.

Он је објаснио да је постојећа ауточистилица усљед дотрајалости често у неисправном стању, што утиче на квалитет ових услуга, њихово ширење на приградска насеља, као и стварање негативног утицаја на животну средину (појава дивљих депонија, ширења зараза и слично). У оквиру пројекта планиране су и едукације с циљем подизања свијести о значају очувања животне средине, док ће се у сарадњи са партнерским организацијама из невладиног сектора, као и са комуналним предузећем из Новог Града, организовати активности с циљем преноса добре праксе у одржавању јавне хигијене на подручјe општине Нови Град.

Укупна вриједност пројекта износи 216.100 КМ, од чега је 100 хиљада обезбијеђено из Финансијског механизма, док је остатак средстава обезбиједио Град Приједор.;

У досадашњем периоду из Финансијског механизма на подручју града Приједора подржани су и пројекти „Развојем предузетничке инфраструктуре до бољег пословног окружења“ – реконструкција и опремање простора Пословног центра Приједор. Такође, подржан је и пројекат „Дистрибутивни центар воћа“ Приједор, укупне вриједности 163.100 КМ, од чега је 95,5 хиљада обезбијеђено из Финансијског механизма, док је остатак средстава осигурао Град Приједор.

„ИРБРС је на подручју града Приједора пласирала 87,3 милиона КМ, од чега је 70,5 милиона КМ одобрено на кредитној, 17 милиона КМ на пласмане у хартије од вриједности, 300.000 КМ на грант основи путем Финансијског механизма“, рекао је Врховац.

Од укупног износа кредитних пласмана, развој предузетништва и предузећа подржан је са 38 милиона КМ, путем стамбених кредита пласирано је 21 милиона КМ, за развој локалне пољопривредне производње одобрено је 8,5 милиона КМ, док су за јединице локалне самоуправе путем кредитних линија пласирана три милиона КМ.

Од укупног износа пласмана у хартије од вриједности 4,5 милиона КМ уложено је у муниципалне обвезнице, 12,5 милиона КМ односи се на куповину обвезница емитента Топлана ад Приједор, док је 10 хиљада КМ уложено у акције емитента „Мира“ ад Приједор.

Градоначелник Приједора Слободан Јавор рекао је да је овај сајам важан за овај град и сва комунална предузећа која су окупљена на једном мјесту.

„Град Приједор је препознао ове потребе и ми смо и прошле године финансијски подржали набавку одређене механизације за одржавање зеленила у нашем граду и то је био први пројекат који смо реализовали заједно“, истакао је Јавор.

Директор предузећа „Комуиналне услуге“ а.д. Приједор Далибор Грабеж рекао је да је сајам добра прилика да се Приједор представи и у привредном, туристичком и културном смислу и догађај које би требало да постане традиционалан.