Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

Врховац на самиту „Digital Hub Jahorina“ о дигитализацији јавног сектора

В.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац учествовао је данас на панелу „Дигитализација јавног сектора“, у оквиру самита „Digital Hub Jahorina“, који се у организацији Олимпијског центра Јахорина одржава на овој планини од 9. до 12. октобра. Циљ самита је едукација у ИТ области, области туризма и скијашког бизниса на планинској туристичкој дестинацији.

Говорећи о инвестицијама и новим улагањима Врховац је рекао да је незамисливо унапређење атрактивности домаћег инвестиционог амбијента без дигитализације, и на нивоу јавног и на нивоу пословног сектора.

„Све евентуалне отпоре овим процесима треба отклонити и рјешавати тако да сам процес дигитализације буде адекватно представљен најширој јавности у Републици Српској. Улагање у људске ресурсе који ће бити носици процеса дигитализације сигуран је начин да се осигура успјех процеса у цјелини“, рекао је Врховац.

Он је подсјетио на закључке Прве и Друге инвестиционе конференције, које је прошле и ове године организовала Инвестиционо-развојна банка Републике Српске, а којима је интензивни технолошки развој препознат као мотор укупног привредног развоја Републике Српске и као наш извозни бренд.

„Прошле године смо ИТ сектор истакли као један од четири кључна правца привредног развоја Републике Српске, управо у дигитализацији привређивања и управљања. На Другој инвестиционој конференцији, која је одржана у септембру ове године у Приједору, као кључна препрека у досадашњем процесу улагања препозната је, поред осталог, и дуготрајност административних поступака, што се поново може довести у везу са потребом дигитализације и убрзавања бројних административних и судских процедура“, рекао је Врховац.

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске врло је активна када је у питању финансирање домаће привреде. Врховац је нагласио да је до сада пласирано укупно три милијарде КМ, од чега 2,4 милијарде КМ на кредитној основи, 650 милиона КМ кроз пласмане у хартије од вриједности емитената са подручја Републике Српске, док је преосталих 5,1 милиона КМ одобрено на бесповратној основи путем Финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској.

„Кроз наше кредитне активности видјели смо доста позитивних примјера дигитализације пословних и радних процеса. Све то је допринијело побољшању пословне ефикасности и конкурентности предузећа која су препознала потребу и потенцијале које процес дигитализације пружа“, објаснио је Врховац.

Он је нагласио да ће Инвестиционо-развојна банка Републике Српске и у наредном периоду наставити да подржава пројекте из области пословне дигитализације и дигитализације јавног сектора путем наших пласмана, на кредитној основи или кроз улагања у хартије од вриједности.