Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

Врховац на свечаном пријему за Републику Српску у Београду

У Дому Војске Србије у Београду приређен је свечани пријем поводом 9. јануара – Дана Републике Српске и 28. фебруара, дана када је проглашен први Устав Републике Српске. Са пријема је поручено да Република Српска и Србија заједно иду напријед.

Пријему је присуствовао в.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац.

Пријем је организовало Представништво Републике Српске у Србији, које ове важне датуме обиљежава и у Београду од 2015. године.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да Република Српску има снагу, па и ону политичку, и формирана је да буде држава.

„Девети јануар је један од најважнијих датума нашег народа преко Дрине. Има нас довољно да формирамо државу, зато смо и донијели ову одлуку. Мораће сви да уваже наше присуство и наш глас“, истакао је Додик.

Додик је поручио да је 9. јанауар дан када је Република Српска одлучила да постоји.

„Био сам тамо те 1992. године, поносан што припадам једној генерацији, која је заокружила Републику Српску. То је најважнији датум Срба са друге стране Дрине. Да нисмо то урадили, нестали би. Не би нас било. Погледајте ФБиХ, и све вам је јасно, тамо су Срби статистичка грешка“, поручио је Додик.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да је наша жеља да сачувамо идентитет нашег народа, како у Републици Српској, тако и у Србији.

Он је подсјетио да је овај дан у којем се слави Република Српска у Србији започет трибином „Српска се брани и у Србији“, у оквиру које је представљен и зборник радова са претходних 10 трибина у Београду о Републици Српској.

Патријарх српски Порфирије рекао је да је Република Српска створена на вјерности косовском завјету.

„Наше јединство се изражава у вјерности Богу. Јединство између Србије и Републике Српске јесте израз јединства и зато је неразориво и из таквог јединства излази сваки напредак и унапређење свих дарова и особености које чине идентитет српског народа“, нагласио је патријарх Порфирије.

Предсједник Скупштине Србије Владимир Орлић нагласио је да су Република Српска и њен Устав гарант опстанка српског народа, те да је слободарска борба српског народа довела до признања Републике Српске и њених права у Дејтону.

Током свечаног пријема предсједник Републике Српске Милорад Додик уручио је орден Републике Српске на ленти Његовој светости патријарху српском Порфирију, а орден части са златним зрацима познатом српском и свјетском ендокринологу докторки Светлани Вујовић.

Пријему су присуствовали и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, министри, посланици и бројни представници политичког и јавног живота Републике Српске и Србије.