Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

Врховац: Српско-руски форум велика шанса за домаће привреднике

Извор: АТВ

Српско-руски форум који ће бити одржан на прољеће наредне године у Бањалуци биће велика шанса за домаће привреднике, рекао је в.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац гостујући у емисији „Имате ријеч“ Алтернативне телевизије.

Он је рекао да је форум веома значајан догађај, јер постоји и заинтересованост руских привредника.

„Обавијестили смо и наше највише руководство и надлежна министарства да се укључе организацију“, рекао је Врховац.

Говорећи о стамбеним кредитима Врховац је рекао да ИРБРС добија доста упита од грађана у вези са кредитима, каматним стопама, да ли ће се мијењати или не.

„Наше каматне стопе су фиксне и у случају да Еурибор пређе три одсто наша каматна стопа се усклађује. Гаранција је да каматна стопа не може прећи пет одсто, без обзира на то колико расте Еурибор“, нагласио је Врховац.

Он се осврнуо и на резултате пословања и нагласио да је, иако још нису готови сви финансијски извјештаји, већ видљиво да ће ИРБРС остварити значајан финансијски резултат. Врховац је подсјетио да је од 2020. до 2021. године остварен нето профит од 17,4 милиона КМ.

Врховац је рекао да је ИРБРС до сада пласирала више од три милијарде КМ, као и да нема никаквих проблема са наплатом пласираних средстава, подсјетивши да се од 2016. године средства пласирају преко финансијских посредника, пословних банака и да сав ризик преузима пословна банка.

Он је рекао да у свом пословању ИРБРС стално има нове планове, гдје је као примјер навео недавно креирану базу донаторских средстава, као помоћ и подршка привреди Републике Српске, локалним заједницама и предузетницима.

„ИРБРС прикупља све позиве и довољно је само да привредник или локална заједница уђе у ту базу и остави свој контакт. Ми ћемо све јавне позиве који су компатибилни са њиховом дјелатношћу усмјеравати њима на знање, а и заједно ћемо писати апликације за пројекте“, додао је Врховац.

Говорећи о позајмици Олимпијском центру Јахорина Врховац је рекао да је Јахорина на мапи свјетских ски- центара и капиталан пројекат, али да је ОЦ презадужен.

„Ми имамо увид у пословање. То смо презентовали Влади. Не можете од ОЦ очекивати позитиван резултат“, истакао је Врховац.

О томе да ли је имао у плану да буде премијер Републике Српске Врховац је рекао да је став приједорског градског одбора СНСД био да та регија треба да добије неко значајно мјесто, али да нису говорили о именима.

Став предсједника СНСД о дуплим функцијама Врховац подржава и подсјећа да је међу првима подржао ту иницијативу.

„Ко обавља више од једне функције може да имати једну накнаду и ја то подржавам. Поштујемо одлуке странке. Предсједник Додик је много пута показао да доноси добре одлуке. Живјети у његовом времену – то је посебно, може се много тога научити“, истиче Врховац.