Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

IRB RS
[post_tags]

Врховац у емисији „Центар дана“

Извор: АТВ

Не желимо инвестиције по било коју цијену, већ само квалитетне инвестиције које ће повећати друштвени бруто производ и животни стандард у Републици Српској – рекао је в.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац у емисији „Центар дана“ Алтернативне телевизије.

Говорећи о Другој инвестиционој конференцији „ИНВЕСТ СРПСКА 2022“ која се одржава од 5. до 7. септембра у Приједору Врховац је рекао да је све спремно за тродневни сусрет привредника, представника власти, струке и еминентних гостију из десетак земаља.

„Конференција је у потпуности посвећена инвестирању у Републику Српску. Након снажне промоције привредних потенцијала Републике Српске у Аустрији, Италији и Руској Федерацији, врхунац промоције инвестиционих профила Републике Српске и профила наших општина и градова је у понедјељка до сриједе у Приједору“, каже Врховац.

Током трајања конференције, рекао је Врховац, биће одржани и бројни директни сусрети привредника на маргинама.

Он је подсјетио да је Инвестиционо-развојна банка Републике Српске током пандемије вируса корона привреди Републике Српске помогла бројним мјерама, али да је онда услиједило питање – шта послије короне?

„И премијер Републике Српске је недавно рекао да је Српска из пандемије изашла са највећим бројем запослених. ИРБРС и Влада су добро реговали. Послије тога смо на терену обилазили привреднике, ослушнули шта им даље треба, тако је настала и идеја о Првој инвестиционој конференцији, која је изњедрила бројне закључке и одредила даљи правац дјеловања ИРБРС“, рекао је Врховац.

Осврнуо се и на посјете делегације Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Аустрији, Италији и Руској Федерацији, послије чега су услиједиле и узвратне посјете потенцијалних инвеститора.

„Изненађени смо огромним интересовањем у Руској Федерацији за улагање у Српску. Такође, аустријски инвеститори кажу да никада, ни у једној земљи, нису наишли на тако обиман и потпуно комплетан документ, као што су инвестициони профили Републике Српске и профили наших општина и градова. Врхунац промоције је на Другој инвестиционој конференцији у Приједору, а ми ћемо послије тога имати оријентир у ком правцу даље да се крећемо“, рекао је Врховац.