Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Врховац: У плану разматрање повећање нивоа задужености за стамбене кредите

Извор: Срна

Вршилац дужности директора Инвестиционо развојне банке /ИРБ/ Републике Српске Дражен Врховац изјавио је да ће ИРБ због високих цијена станова размотрити могућност повећања максималног нивоа задужености за стамбене кредите, који сада износи 150.000 КМ.

Након тога приједлог би требало да буде упућен Влади Републике Српске.

„Чињеница је да, због раста цијена некретнина, износи од 150.000 КМ постају недовољни за озбиљније стамбене јединице. Тако да ћемо сигурно дјеловати у том правцу. Ми у сваком случају ослушкујемо наше кориснике и њихове захтјеве и понашамо се у складу с тим. У првом кварталу очекујем одлуку за стамбене кредите“, рекао је Врховац у интервјуу Срни.

Он је рекао да је извјесно да ће бити позитиван биланс када је ријеч о 2022. години, као што је то био случај претходних година. ИРБ је у 2020. и 2021. години остварио кумулативну добит изнад 17 милиона КМ.

„То је и једна од највећих добити на финансијском тржишту у Републици Српској и настављамо тим трендом. Када је ријеч о укупној кумулативној добити фондова, од оснивања ИРБ-а, она износи више од 190 милиона КМ“, рекао је Врховац. 

БЕСПОВРАТНА СРЕДСТВА ПРИЛИКА ЗА ПРИВРЕДУ И ЛОКАЛНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

Успостављен је и нови веб-сервис и база података која би требало да буде од помоћи привреди и локалним заједницама. Врховац је рекао да је ИРБ на располагању онима који желе да аплицирају или пишу пројекте, а управо је база података кључна за проналазак јавних позива и донаторских средстава.

„Огромна су средства на располагању. Мислим да смо у протеклом периоду пропустили значајан број донаторских средстава јер наши корисници или немају на вријеме информацију или не знају аплицирати за пројекат, па смо се укључили и у протеклих неколико мјесеци смо радили на томе. База је успостављена, налази се на нашем веб-сервису и врло је једноставно постати њен корисник“, појаснио је Врховац.

Он је додао да су све информације доступне на интернет страници ИРБ-а, гдје заинтересовани могу пронаћи базу података и оставити податке.

„Све остало је посао ИРБ-а. Ми смо се и на овај начин ставили у службу нашим привредницима и локалним заједницама. Не говорим само о донаторским средствима које дају домаћи донатори унутар БиХ већ говоримо о фондовима ЕУ који имају огроман износ средстава који су нама на располагању. Посебно послије добијања кандидатског статуса“, навео је Врховац.

Он је истакао да информације говоре да ни Хрватска нити Словенија нису искористиле ни 30 одсто средстава које су им биле на располагању, те навео да је важно на бази њиховог искуства дјеловати јер је ријеч о бесповратним средствима која утичу на привреду и развој локалних заједница. 

У ЛОКАЛНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ И ОБВЕЗНИЦЕ УЛОЖЕНО ВИШЕ ОД 100 МИЛИОНА КМ

Пребачен је план пословања за 2022. годину, навео је Врховац, као што је то урађено у протекле двије године од када је именован на функцију у ИРБ-у. Само када је ријеч о хартијама од вриједности, 100 милиона КМ уложено је у општине и градове, али и у корпоративне обвезнице привредних субјеката на тржишту Републике Српске. На тај начин је ИРБ директно помагао привреду и утицао на реализацију инвестиционих планова, рекао је в.д. директора ИРБ-а.

„Било је битно да утичемо на компаративну предност наших компанија и на технолошки развој. Прије двије године увели смо нову кредитну линију за набавку нових технологија гдје смо први пут промовисали нашу каматну стопу за кредитне пласмане од 0,5 одсто, која је и данас на снази за све наше кредитне линије“, навео је Врховац.

Он је рекао да су ниске каматне стопе политика коју спроводи ИРБ од оснивања, те нагласио да је важно обезбиједити доступност привредним субјектима – уз најповољније аранжмане, са најдужим роком отплате уз фиксну камату да би привредници и корисници, упркос поремећајима на тржишту, били заштићени.

„Наши уговори са пословним банкама рађени су на начин да ЕУРИБОР, док год је испод три процентна поена каматне стопе се не мијењају, а ако пређе три одсто мијења се један варијабилни дио. С тим у вези, без обзира на кретање ЕУРИБОР-а никада излазна каматна стопа не може да пређе пет одсто за крајњег корисника“, појаснио је Врховац. 

ЗАВРШЕНА ОБНОВА НАКОН ПОЖАРА, НИЈЕ БИЛО ЗАСТОЈА У РАДУ

Говорећи о пожару у којем су у мају захваћене и просторије ИРБ-а, Врховац наводи да је најважније да није било људских жртава, али и да у то вријеме ИРБ није престао са радом. Санирана је настала штета, тако да у нову годину запослени у ИРБ-у улазе без овог проблема. Надлежни у ИРБ-у одговорно су се понијели током овог догађаја, као и прије, јер су испоштоване биле све безбједносне процедуре, навео је Врховац.

„Ми смо већ након седам дана имали први кредитни одбор баш из разлога да наши корисници не осјете ово што се десило у згради ИРБ-а. Ниједан дан кашњења нисмо имали ни према привредним субјектима нити према корисницима стамбених кредита. Није се осјетило ни на финансијском тржишту наше одсуство. Ми смо, упркос свим препрекама које смо имали, успјели да извршимо све задатке и да премашимо план, а и овим је показано како ради ИРБ“, рекао је Врховац.