Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Врховац у посјети Руднику жељезне руде Љубија

В.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац обишао је данас, у оквиру делегације Владе Републике Српске, копове Рудника жељезне руде Љубија.

У склопу посјете одржан је и састанак у Градској управи Приједор, гдје се разговарало и могућим рјешењима за покретање рударске производње у Љубији, која је заустављена прије 29 година.

Индустријска производња жељезне руде у Љубији има традицију дужу од једног вијека. Током цјелокупног тог периода рудници Љубија имали су значајну улогу у привредном и друштвеном развоју приједорске регије. Стога и у наредном периоду рачунамо на њихову позитивну улогу на економској афирмацији овог подручја.

Представници Владе Републике Српске истакли су да се посљедњих годину дана интензивно траже рјешење, заједно са компанијом “Арселор Митал Приједор” и Рудником жељезне руде (РЖР) “Љубија” Приједор.

Ресорни министар Петар Ђокић рекао је да смо близу рјешења да поново обновимо производњу на овом локалитету и да се поново почне одвијати рударска производња жељезне руде на локалитету Љубија. Он је оцијенио да није једноставан посао отворити рудник у стању у којем се налазе рударски објекти и саме површине гдје ће се обављати експлоатација, него врло захтјеван и дуготрајан.

„Сигурно до годину дана, ако се интензивно крене у рад, биће потребно од дана када крену активности до тренутка отварања рудника. Наш циљ као Владе јесте да учинимо све што можемо да помогнемо да наша заједничка компанија, “Арселор Митал Приједор” буде носилац те рударске производње и да обновимо ту производњу на начин да ће се добијати концесија за производњу жељезне руде. РЖР ће бити у саставу “Митала” и даље као компанија са својим удјелом“, каже Ђокић.

Према његовим ријечима, циљ Владе јесте и да оспособи РЖР као предузеће, да га економско-финансијски подигне у односу на оно што је био до сада и да као такво буде способно да буде квалитетнији партнер заједно са “Миталом” у заједничком предузећу које ће у наредном периоду овдје вршити експлоатацију.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић изјавио је да очекује да почетком 2022. године буде расписан тендер за санацију пруге за шта постоје три опције и износе од десет до 30 милиона КМ оквирно, јер је тренутно тешко процијенити вриједност инвестиције. Према његовим ријечима, у првој фази била би само реконструкција пруге и дизел локомотива која би возила руду до Зенице, а у другој и трећој фази била би електрификација.

Замјеник градоначелника Приједора Жарко Ковачевић подсјетио је да је Градска управа у посљедњих годину дана активно ушла у причу о покретању рудника у Љубији и да је то прича локалне заједнице, а не појединца.