Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

Врховац: Усмјеравати средства у обновљиву енергију

Иницијатива Зелени навигатор Западног Балкана је одлична и потребна овим просторима, јер је ријеч о пројектима будућности – пројекти обновљиве енергије у које би требало усмјеравати све више средстава.

Ово је рекао в.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац након састанка представника партнерских институција Зеленог навигатора Западног Балкана на којем је разговарано о модалитетима функционисања и циљевима овог Удружења, који је одржан данас у Бањој Луци.

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске добила је позив за прикључење овој иницијативи, што је у основи идеја формирања снажног инвестиционог фонда који ће подржавати пројекте у складу са “Зеленом агендом”.

“Ова идеја је компатибилна са закључцима са наше Друге инвестиционе конференције из септембра, гдје, између осталог, наводимо и да Република Српска и БиХ треба да се придруже иницијативи Западног Балкана. Сматрамо да је ово добра идеја и не желимо да наши привредници и грађани остану ван тога”, рекао је Врховац.

Представници Инвестиционо-развојне банке Републике Српске присуствоваће конференцији о одрживом инвестирању 17. новембра у Београду, како би сагледали све детаље и креирали одлуку у којем дијелу ће се ИРБРС укључити са својим финансијским потенцијалом за подршку пројектима у оквиру те иницијативе.

Предсједник Управног одбора Зеленог навигатора западног Балкана Марија Обрадовић рекла је да је Зелени навигатор осмишљен као платформа која ће посебно окупљати и стимулисати финансирање одрживог инвестирања.

„Једноставно речено, свако пословање које може да се дигитализује, које може бити енергетски ефикасније, које може да избаци „прљаве технологије“, градња паметних зграда и све оно што су данас еколошке теме број један морамо да инвестирамо у наше пословање“, појаснила је Обрадовићева.

Према њеним ријечима, све чешће ће се чути колико је важно одрживо инвестирање, као и о појмовима циркуларна економија, регенеративна пољопривреда, декарбонизација привреде, који, када постану свакодневница, значи да се озбиљно почело размишљати и понашати у правцу очувања планете.

Зелени навигатор западног Балкана основао је Развојни фонд Војводине, Гаранцијски фонд АП Војводине и Гарантни фонд Републике Српске ради спровођења „Зелене агенде“. Примарни циљ Удружења је да подстакне инвестиције приватног сектора на Западном Балкану кроз развој пројеката који генеришу враћање улагања јачањем климатске сарадње међу донаторима у региону.

Директор Гарантног фонда Републике Српске Радивоја Крчмар, који је и домаћин данашњег састанка, говорио је о значају обновљиве енергије и шансама које доноси интегрисање у у регионалне и међународне токове када је питању реализација пројеката у складу са „Зеленом агендом“. .