Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Врховац за АТВ: ИРБ била стварни партнер наше привреде у превазилажењу кризе

Извор: АТВ

У Српској се често чује да институције дају све од себе да посљедице економске кризе због пандемије вируса корона што успјешније санирају.

Дражен Врховац, директор Инвестиционо развојне банке (ИРБ) Републике Српске, рекао је да је ИРБ одмах почетком пандемије, у марту прошле године, изашао са првим мјерама и кренули у подршку привреди. Њихова процјена је била да ће ова пандемија да траје и да остави веома лоише трагове на привреду у Републици Српској.

„Прве мјере које смо донијели су били грејс периоди и мораторијуми од три до шест мјесециза привредна лица, а након тога је Влада донијела одлуку да се то прошири и на физичка лица. Наравно, настравили смо с тим мјерама и једна од најбитнијих наших мјера је снижавање каматних стопа на 0,5 одсто фискно за све наше кредиитне линије које су још увијек на снази, што је умногоме омогућило нашим привредницима добијање квалитетних и јефтиних средстава“, рекао је Врховац гостујући на АТВ-у.

Он сматра да су све мјере биле ефикасне и конкретне, и корз разговоре са привредницима добили су веома јасну потврду како је ИРБ одиграла улогу и како је била стварни партнер наше привреде у превазилажењу кризе.

Што се тиче мјера које су и даље на снази, Врховац је рекао да су то камате од 0,5 одсто.

„Увели смо нову кредитну линију за откуп потраживања за сва наша правна лица која имају проблем у плаћању својих обавеза, за јединице локалних самоуправа смо снизили каматну стопу за 0,30 одсто и њима омогућили лакше задуживање. Први смо добили од Комисије за хартије од вриједности дозволу за факторинг. Факторинг значи да се ИРБ појављује у откупу потраживања, доспјелих, ненаплаћених потраживања за правна лица, и на тај начин омогућава плаћање извођачу радова, а релаксира период лицу које је требало да плати, омогућује му лакши наставак пословања“, објаснио је Врховац.