Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Врховац за „ЕуроБлиц“: Српско-руски форум отвара врата привреди Српске

Први српско-руски форум одржаће се на прољеће у Бањалуци и трајаће два дана, уз учешће великог броја привредника из Републике Српске и Русије.

Најавио је то директор Инвестиционо-развојне банке РС Дражен Врховац. Како поручује, чињеница да ће се овај догађај одржати у Бањалуци, поред велике части представља и значајно признање за досадашњи рад и ангажман на инвестиционој промоцији Републике Српске.

„Идеја о одржавању српско-руског форума јавила се још током нашег боравка у Руској Федерацији у августу ове године. Током недавне посете Руској амбасади, у разговору с амбасадором Игором Калабуховим, размијењена су виђења око модалитета одржавања овог значајног догађаја“, изјавио је Врховац.

Колико је значајан овакав догађај? Колика је то шанса за привредни развој Републике Српске? Шта привредници могу да очекују од форума?

Сасвим сам сигуран да ће форум бити од непроцјењивог значаја и за привреднике и за цијелу Републику Српску. Кад смо били у посјети Руској Федерацији видјели смо колику шансу сад имају наши привредници за пласман својих производа, као и отвореност руског тржишта да их прихвати. Форум ће бити одлична прилика привредницима са обје стране да успоставе директне контакте и договоре будућу сарадњу у складу са својим пословним политикама и плановима. У том процесу ће им ИРБРС пружити подршку, а очекивања су нам да ће исто учинити и остале релевантне институције.

ИРБ РС снажно промовише инвестиционе профиле Републике Српске и наших општина широм свијета. Које контакте сте већ успоставили и које су сљедеће дестинације?

Управо тако. Припремили смо врло детаљне прегледе инвестиционих могућности РС и њених локалних заједница како би их приказали најширој инвестиционој јавности. Када је у питању наш рад на промовисању потенцијала и прилика за улагања кренули смо од Аустрије и већ имамо узвратне посјете озбиљних инвеститора. Затим смо били у Милану, у Солуну на највећем привредном сајму у регији, те смо остварили контакт са норвешком пословном заједницом посредством њихове амбасаде. У склопу промотивних активности посјетили смо и Руску Федерацију, одржали низ састанака с њиховом пословном заједницом. Српско-руски форум је управо резултат обостране заинтересованости за јачањем економске сарадње на свим пољима. С обзиром на то да први ефекти већ постају видљиви, планирамо наставити и додатно појачати започете активности на инвестиционој промоцији Републике Српске.

Недавно сте представили веб-сервис намијењен предузетницима за праћење доступности бесповратних средстава. На који начин сте им олакшали посао?

Веб-сервис је настао као резултат нашег вишегодишњег искуства у управљању пројектом Финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у РС. Намјера нам је да на овај начин понудимо јасан, систематичан и сажет преглед актуелних јавних позива за додјелу бесповратних средстава привредницима, што ће им олакшати да се одлуче да своје развојне пројекте реализују управо на овај начин. Оно што је посебно битно, корисницима смо дали могућност да од нас затраже додатну подршку у виду савјета и упутстава за аплицирање на објављени јавни позив, а која се превасходно односи на појашњење специфичних услова и захтјева финансирања, као и разраду њихових пројектних идеја према захтјевима донатора.

Шта сматрате највећим успјехом ИРБРС откако сте на њеном челу?

Посебно бих истакао да смо у веома изазовном периоду успјели очувати и додатно унаприједити развојну улогу и значај ИРБРС у односу на укупне друштвене и економске приоритете РС. Успоставили смо нове финансијске производе, те значајно унаприједили атрактивност производа који су се већ налазили у нашој понуди. Све је то резултат проактивног односа и снажног отварања банке према јавности и потребама домаће привреде и становништва, што је један од кључних искорака који је начињен мојим доласком на чело ове институције. ИРБРС континуирано доприноси привредном развоју РС, о чему најбоље свједочи податак да смо до сада пласирали готово три милијарде КМ. Тако ћемо наставити радити и у будућности, у сарадњи са свим кључним институцијама, гдје ће се настојати максимално уважити потребе и испоштовати захтјеви наше привреде.

Какви су планови ИРБ РС за 2023?

Наставићемо да радимо све оно добро што смо и до сада радили, пратећи глобална кретања и изазове с једне стране, те ослушкујући потребе и захтјеве наше привреде и становништва с друге стране. Према томе ћемо обликовати нашу финансијску понуду с јасном намјером да што потпуније подржимо даљи привредни и друштвени развој Републике Српске. Засигурно један од највећих економских и социјалних изазова са којим ћемо се суочити у наредној години повезан је са убрзаним инфлаторним кретањима и утицајима које ће имати на стање и трендове у финансијском и реалном сектору.

Осим што сте на челу ИРБ РС ви сте и посланик у Народној скупштини РС. Ваша партија је у Изборној јединици 1 из које долазите остварила један од најбољих резултата. У чему је тајна? Јесте ли задовољни личним резултатом?

Јако сам задовољан, и подршком коју сам добио ја лично и подршком коју је добила партија у Приједору. Преданост, посвећеност сваког појединца и тимски рад у нашем одбору допринијели су одличном резултату странке. Ово су трећи избори за врло кратко вријеме – локални избори на којима смо преузели град од вишегодишње, јако лоше владавине ДНС-а, пријевремени избори за градоначелника и сад општи избори – и на свим смо показали колика је снага и значај СНСД-а. Приједор је сада атрактиван град, пожељан и за живот и за улагање. У посљедње двије године дошло је повећања инвестиција, привредне и укупне економске активности. Све су то грађани препознали и подржали, што су и сами изборни резултати потврдили.