Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Врхунска неодговорност према истини

ИРБРС је шокирана оптужбама појединих политичара и невладине организације Тransparency International на рачун јавности и ефикасности рада банке. Оптужбе су у већини случајева производ апсолутног незнања, неинформисаности или негативне пропаганде.

ТИ БиХ је некада била угледна невладина организација стога је ИРБРС запрепаштена паушалним оптужбама о наводном криминалу и несавјесном пословању банке. ТИ није изнио ниједну конкретну чињеницу а користио је тешке ријечи попут "врхунска неодговорност", "злоупотреба великих размјера", "потпуна нетранспарентност". ИРБРС позива ТИ БиХ да у року од седам дана изнесе чињенице за све оптужбе о злоупотребама у ИРБРС. Уколико то не ураде ИРБРС ће тужити суду ТИ БиХ  због повреде угледа и интегритета банке.

Драган Чавић, предсједник Демократске партије Републике Српске, гостујући у емисији „Пулс“ БН телевизије изјавио је да је ИРБРС током 2008. године потрошила 33 милиона марака на куповину општинских обвезница, да је каматна стопа коју ИРБРС добија од обвезница општине Градишка 1% због чега нико други није хтио купити те обвезнице, осим ИРБРС.

Истина је слиједећа: каматна стопа на обвезнице Градишке је 6% на годишњем нивоу, што је врло лако провјерити јер се њима транспарентно трговало на Бањалучкој берзи. Због великог интереса других инвеститора, попут осигуравајућих кућа и банака, ИРБРС је купила свега 33,89% укупне емисије обавезница. ИРБРС је током 2008. укупно потрошила 33 милиона марака за све операције на тржишту капитала а за куповину обвезница је утрошено 14.450.000 КМ. Куповином обвезница ИРБРС врши своју функцију помоћи локалном развоју, а општине долазе до повољнијих средстава него што је кредит.

ИРБРС охрабрује и друге општине да своје развојне пројекте финансирају путем обвезница, посебно Бијељину и Требиње које су већ ушле у тај процес.