Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Вујнић: ИРБ ће у 2013. пласирати 260 милиона КМ

Директор Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Снежана Вујнић најавила је да ова финансијска институција у 2013. планира да пласира 260 милиона КМ, од чега 184 милиона путем кредитних линија и 76 милиона кроз хартије од вриједности.

Вујнићева је рекла да је ова банка током шест година рада пласирала 1,3 милијарде КМ и успјела да се афирмише у један од најважнијих стубова финансијске подршке домаћој привреди.

Она је на прослави шест година рада ИРБ-а прецизирала да је 1,1 милијарду КМ пласирано путем кредитних линија, а 200 милиона кроз хартије од вриједности, чиме је сачувано више од 39.000 радних мјеста, док су корисници средстава преузели обавезу додатног запошљавања 4.700 лица.

"Путем стамбених кредита 3.800 корисника ријешило је стамбено питање под изузетно повољним условима. У овом периоду обезбиједили смо континуирану подршку економском расту и развоју Републике Српске, очувању и повећању нивоа запослености, развоју тржишта капитала и реализацији инфраструктурних пројеката", рекла је Вујнићева.

Према њеним ријечима, респектабилни резултати остварени су у значајној мјери захваљујући партнерским односима и доброј сарадњи са финансијским посредницима у Републици Српској, а ИРБ је својим активностима осигурала и додатни импулс у процесу очувања стабилности и ликвидности домаћег финансијског сектора.

Вујнићева је прецизирала да је учешће кредитних средстава ИРБ-а пласираних домаћој привреди у укупној кредитној подршци банкарског сектора повећано са пет одсто на крају 2008. године на 19,6 одсто на крају првог полугодишта 2012. године.

У истом периоду удио стамбених кредита ИРБ-а у укупним стамбеним кредитима банкарског система повећан је са 10,3 на 29,3 одсто, нагласила је Вујнићева.

Она је навела да је путем пласмана у хартије од вриједности, у привреду инвестирано око 99,1 милион КМ, од чега 58,4 милиона у пројекте локалних заједница, 27 милиона у капитално јачање домаћег финансијског сектора, те 15,4 милиона КМ у државне обвезнице.

Говорећи о односима са међународним финансијским институцијама, Вујнићева је рекла да је у 2011. години успјешно започето провођење финансијских аранжмана са Европском инвестиционом банком у вриједности око 50 милиона евра, као и са Свјетском банком у вриједности од 19 милиона евра, чиме су осигурана додатна средства за финансирање малих и средњих предузећа и инфраструктурних пројеката у локалним заједницама.

Она је најавила да ће реализација ових пројеката бити настављена и у наредној години, с обзиром да је кроз наставак аранжмана са Свјетском банком обезбијеђено додатних 36 милиона евра, уз извјесно проширење аранжмана са Европском инвестиционом банком у вриједности од 60 милиона евра.

"Од оснивања банке уложено је доста напора на успостављању и унапређењу сарадње са сродним развојним институцијама у региону, посебно са Хрватском банком за обнову и развој и Словеначком извозном и развојном банком", рекла је Вујнићева.

Она је подсјетила да је ИРБ Републике Српске 1. јануара постала придружена чланица Европског удружења јавних банака.

На данашњој свечаности додијељена су и признања за пласман средстава Новој банци Бањалука, Уникредит банци и НЛБ Развојној банци.

У категорији пројеката вриједних више од милион КМ, признање је добила компанија "Армако" Прњавор, а у категорији пројеката испод милион КМ "Дрињача" Шековићи. За најбољи пројекат у области пољопривреде признање је додијељено Раду Поповићу из Градишке.

Извор: Срна