Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

За државни капитал 3,8 милиона марака

Влада РС одобрила је јуче продају државног капитала у предузећима "Глас Српске", "Глас српски – графика" и "Глас српски – трговина" конзорцијуму "Интеграл инжењеринг – Дневне независне новине" из Бањалуке за 3,8 милиона марака. Уговор би требало да буде потписан за 30 дана.

Руководилац Одељења за реструктурирање и продају у Инвестиционо-развојној банци РС Вања Адамовић изјавила је да је ИРБ као овлашћени продавац 49 одсто државног капитала у предузећу "Глас Српске" и 62 одсто државног капитала у "Глас српски – графика" и "Глас српски – трговина" прихватила побољшану понуду бањалучког конзорцијума који се обавезао да ће задржати 365 запослених и у предстојећем петогодишњем периоду запослити још 24 радника, а у наредне три године инвестирати 4,35 милиона марака.

Конзорцијум "Интеграл инжењеринг – Дневне независне новине" побољшао је понуду након што је Комисија за реализацију тендера ИРБ по отварању њихове и понуде сарајевског предузећа "Аваз рото пресс" пристиглих на тендер који је обављен 16. октобра 2007. године оценила да оне нису адекватне.

"Оба понуђача смо позвали да побољшају понуде, с обзиром на то да је државни капитал у ова три предузећа процењен на 7,463 милиона КМ. Своју понуду је побољшао само бањалучки конзорцијум", рекла је Адамовићева.
Наиме, конзорцијум "Интеграл инжењеринг – Дневне независне новине" за куповину пакета државних акција у ова три предузећа првобитно је био понудио 1,1 милион КМ и исту суму за инвестиције и нових радних места, док је "Аваз рото прес" понудио 630.000 КМ, инвестицију од 1,45 милиона КМ и запошљавање још 13 нових радника у наредних пет година.
Министар Предраг Глухаковић оценио је да након продаје "Телекома Српске" ово "сигурно најуспешнија приватизација државног капитала". "Значајан помак је направљен с обзиром на обавезе које имају ова три предузећа, ‘Гласа Српске’ у износу од пет милиона марака и арбитражни спор око рото-машине чија се вредност процењује на 1,6 милиона КМ", истакао је Глухаковић.

 

Извор: Еуроблиц