Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

За инвестиционе пројекте кредит од 50 милиона евра

У Сарајеву је данас потписан Споразум о финансирању између БиХ и Европске инвестиционе банке /ЕИБ/ у вриједности од 50 милиона евра који ће бити проведен путем додјеле кредита Инвестиционо-развојној банци Републике Српске /РС/ за мала и средња предузећа на подручју РС.
Споразум, чији је циљ обезбјеђивање повољних кредитних линија, односно финансирање инвестиционих пројеката на подручју РС, потписали су министар финансија и трезора БиХ Драган Вранкић и потпредсједник ЕИБ-а Дарио Сканапијеко.
“Ово је наставак добрих односа са ЕИБ-ом, који је дуго и снажно присутан у БиХ у областима инфраструктуре, енергетике и малих и средњих предузећа. Мислим да смо врло добро препознали области гдје треба инвестирати, те да ћемо на овај начин стварати бољи амбијент за развој економије у БиХ”, истакао је Вранкић након потписивања споразума.
Сканапијеко је нагласио да је током разговора са министром финансија и трезора БиХ постигнута сагласност који су инвестициони пројекти приоритети, а којима би се помогло РС, а тиме и БиХ да ублажи негативне ефекте глобалне економско-финансијске кризе.
“Ово је допринос локалним малим и средњим предузећима којима смо јако задовољни, како начином тако и брзином на који су до сада користили кредите”, истакао је он, додавши да је укупни портфељ финансијских линија ЕИБ-а за БиХ достигао износ од 450 милиона евра.
Кредитна средства уговорена данашњим споразумом намијењена су за финансирање малих и средњих предузећа у индустрији, туризму и другим услужним дјелатностима.
Кредитом ће бити финансирана и јавна и приватна предузећа у областима инфраструктуре, заштите животне околине, рационализације кориштења енергије и ресурса или штедње енергије, економије знања, здравствене заштите и образовања (инфраструктурни пројекти).
Предвиђена кредитна средства посредством Инвестиционо-развојне банке РС биће прослијеђена крајњим корисницима путем комерцијалних банака.
 
 
Извор: www.capital.ba