Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

За кредите и хартије од вриједности планирано 667 милиона КМ

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске у наредне три године издвојиће укупно 667 милиона марака за кредите, као и за куповину и продају хартија од вриједности.

Ово је на јучерашњој презентацији досадашњих остварених резултата, која је одржана у Бањој Луци, изјавио директор ИРБ РС Јасминко Јотић.

– ИРБ РС управља са шест јавних фондова РС чија вриједност прелази 2,5 милијарди марака, а ријеч је о фонду становања, фонду за развој и запошљавање у РС, фонду за развој Источног дијела Републике Српске, Aкцијском фонду, фонду за реституцију и фонду за управљање некретнинама и потраживањима у власништву РС, а која се налазе на просторима бивше Југославије – истакао је Јотић.

Према његовим ријечима, ИРБ РС је по основу кредитних линија усвојених из Развојног програма РС, одобрила око 17 милиона марака кредита који су намијењени за покретање бизниса, микробизнис у пољопривреди, пољопривреду, предузетнике и предузећа, станоградњу и за локалне заједнице.

– Највише заинтересованих је за стамбене кредите као и за кредите за предузетнике и предузећа. Када је ријеч о кредитној линији за микробизнис у пољопривреди, ту имамо нешто мање одобрених средстава – казао је Јотић.

Он је напоменуо да је процедура за кредитне линије за микробизнис у пољопривреди измијењена, и додао да се из тог разлога од регистрованих пољопривредних газдинства више не тражи рјешење о регистрацији.

– У том случају, потребна је потврда да је предат захтјев за регистрацију пољопривредног газдинства, а скинуто је ограничење од 40 одсто властитог учешћа. Очекујемо да ће у наредном периоду интересовање за ову кредитну линију бити веће – казао је Јотић.

Извршни директор Сектора за пласмане ИРБ РС Мирјана Чомић нагласила је да, када се ради о пласману средстава ИРБ-а, ријеч је о пласманима на кредитној основи и хартијама од вриједности.

– Према условима пласмана средстава, најповољнији смо од свих банака у РС. Када је у питању износ који се може подигнути ради се о 3.000 до три милиона марака, рок отплате је од пет до 20 година, грејс период траје од шест до 36 мјесеци, а каматна стопа се креће од четири до 7,36 одсто, а све у зависности од њихове намјене – рекла је Чомићева.

Према њеним ријечима, ИРБ РС за ову годину је планирала пласман 287 милиона марака посредством шест кредитних линија, односно кроз кредите и хартије од вриједности.

– Треба напоменути да је за период од 2008. до 2010. године планирано да се издвоји 22 милиона марака за куповину акција на тржишту, а 66,3 милиона марака биће пласирано кроз обвезнице – истакла је Чомићева.

 
У 2008. години биће приватизовано 71 предузеће

Директор ИРБ РС Јасминко Јотић навео је како је од 1998. године па до сада приватизовано 71 предузеће, док би током 2008. године требало бити приватизовано још 66 предузећа и то путем Бањалучке берзе, организовањем посебних аукција за пакет акција.

 

Извор: Глас Српске