Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

За откуп потраживања до два милиона КМ

У складу с измјенама и допунама Правила о пласману средстава, која су ступила на снагу 26. септембра, Инвестиционо-развојна банка РС покренула је нову кредитну линију за откуп потраживања.

Захтјеви за ове кредите биће на располагању корисницима већ у наредних 15 до 20 дана. Максималан износ кредита по овој линији је два милиона марака што је једнако збиру дисконтованих вриједности свих потраживања која су предмет откупа. А предмет откупа могу бити једно или више потраживања од купаца из земље и иностранства, рекла је извршна директорка Сектора за пласмане ИРБРС, Мирјана Чомић.
– Процедура добијања овога кредита биће иста као и код осталих линија ИРБРС, а на првој наредној сједници ИРБРС усвојиће још неке акте неопходне за реализацију ове кредитне линије – рекла је Чомићева.

У складу с измјенама и допунама Правила пласмана, а вођени подацима с терена у ИРБРС сачињене су и измјене које се односе на стамбене кредите, кредите привреди и административно-технички дио који ће убрзати и олакшати пласман средстава по кредитним линијама.

– Највеће погодности имаће корисници стамбених кредита који намјеравају купити стан у мање урбаним дијеловима РС. Према новим правилима укинуто је постојеће ограничење 50 плус десет квадрата по члану домаћинства. То значи да више неће бити ограничења по површини стамбене јединице, која је била предмет финансирања. Посебну погодност имају грађани који стамбено питање рјешавају у неразвијеним и изразито неразвијеним општинама, јер ће моћи користити кредите по каматној стопи од 3,6 одсто. А кориштење стамбених кредита омогућено је и грађанима којима је мјесто пребивалишта и становања различито што раније није био случај. Подносилац захтјева за кредит потребно је да као доказ донесе потврду да најмање шест мјесеци борави у општини у којој намјерава да ријеши стамбено питање – појаснила је Чомићева.

Преко кредитних линија Инвнестиционо-развојне банке РС од априла прошле године када је почела с пласманом средстава, до јуче, пласирано је укупно 330 милиона марака за око 2.280 корисника. Од тога износа преко 70 одсто средстава кроз 800 корисника кредита пласирано је у привреду.

– За девет мјесеци ове године пласирано је око 660. 000 марака кроз кредитну линију за почетне пословне активности, што је за око четири пута више него у прошлој години. Знатни резултати постигнути су по кредитној линији микробизнис у пољопривреди, преко које је пласирано око 8,5 милиона марака за 460 корисника кредита. Од тога изнода 60 одсто пласмана остварено је у овој години. Око 40 милиона марака пласирано је кроз кредитну линију за привреду за 46 корисника или 60 одсто укупног пласмана само у овој години. Номинално највећи износ средстава остварен је по кредитној линији за предузећа и предузетнике и то 190 милиона марака за 260 корисника. За стамбене кредите пласирано је око 80 милиона марака за 1. 470 корисника, а за јединице локалне самоуправе око 15 милиона за 14 корисника – рекла је Чомићева.
Каматне стопе по кредитима ИРБРС неће се мијењати до 30. марта сљедеће године, потврдила је Чомићева.

 

Извор: Фокус