Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

За пољопривреду одобрено 5,3 милиона КМ кредита

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске је по основу шест кредитних линија усвојених из Развојног програма РС одобрила укупно 52.256.118 марака кредита за 318 корисника.

– Од тога је 5.300.000 марака одобрено из кредитне линије за пољопривреду за четири корисника и 443.170 марака из кредитне линије за микробизнис у пољопривреди за 15 корисника – истакла је у петак у Бањој Луци извршни директор Сектора пласмана ИРБ РС Мирјана Чомић.

Додала је да ће се ступањем на снагу Правилника о условима и начину остваривања новчаних подстицаја, за развој пољопривреде и села остварити значајнија побољшања у пласману кредитних линија ИРБ-а које се односе на пољопривреду.

– Ријеч је о двије кредитне линије, за микробизнис у пољопривреди и кредите за пољопривреду. Каматна стопа за крајње кориснике биће смањена за три процентуална поена, што значи да ће корисник кредита који је раније имао каматну стопу од 7,33 одсто плаћати камату по каматној стопи од 4,33 одсто – нагласила је Чомићева.

Према њеним ријечима, Влада РС ће суфинансирати, односно регресирати камате у висини од три одсто на пољопривредне кредите пласиране из средстава којима управља ИРБ РС. 

– Очекујемо позитивну реакцију пољопривредних произвођача јер ће на овај начин каматна стопа за пољопривредне кредите износити од 2,46 до 4,33 одсто – нагласила је Чомићева.

У протеклом периоду, додала је она, било је много примједби за кредитну линију за микробизнис у пољопривреди због тога што је каматна стопа била превисока за пољопривредне произвођаче.

– Процедура за подношење и одобравање кредита из ове двије линије не мијења се а сви заинтересовани за њих и даље се обраћају финансијским посредницима са којима ИРБ РС има уговоре о кредитима – навела је Чомићева.

Помоћник министра пољопривреде РС Зоран Ковачевић, истакао је да су у Правилнику дефинисане и мјере за регресирање камате на кредите који су пласирани преко ИРБ РС и за кредитна средства која ће бити пласирана преко кредита који се реализује у оквиру ИФAД пројекта.

– Корисници ових средстава своја права могу да остваре преко банака са којима имају уговоре а банке ће захтјеве за додјелу средстава доставити нашем министарству. Влада РС је за све мјере подстицаја развоја пољопривреде и села обезбиједила 82 милиона марака – нагласио је Ковачевић.
 

 

Извор: Независне новине