Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

За стамбене кредите ове године 43 милиона марака

Инвестиционо-развојна банка РС (ИРБ) ове године ће за стамбене кредите пласирати 43 милиона КМ, од укупно 100 милиона колико је за те сврхе предвиђено до 2010. године.

У ИРБ су потврдили да ће данас преговарати са шест комерцијалних банака и три микрокредитна друштва, који су претходно прошли на јавном позиву о уговарању кредитних пласмана.

„Од успјеха преговора зависи када ће се приступити  потписивању уговора са банкама и микрокредитним друштвима. Углавном, ми очекујемо да ће први кредити грађанима и фирмама бити доступни крајем овог или почетком идућег мјесеца“, казао је Зоран Поповић, портпарол ИРБ.

Он је подсјетио да ће се средства пласирати преко изабраних финансијских кућа којима се грађани и правна лица требају обраћати са захтјевом за одобрење кредита. Кредити ће се, ако све протекне по очекивањима, пласирати преко Хипо Алпе Адриа банке, Нове бањалучке банке, Нове банке, Балкан инвестмент банке, НЛБ Развојне банке и Бобар банке, те микрокредитних друштава „Микрофин“, „Здраво“ и „Синергија“

Стамбени кредити намијењени су за куповину, изградњу, реконструкцију и проширење стамбених јединица, а изоси се у зависности од намјене крећу од 5.000 до 100.000 КМ. Каматна стопа  ће се кретати од четири до шест одсто с роком отплате од најдуже 20 година. Према плану ИРБ, који је усвојила Влада РС, ове године ће двије трећине средстава бити усмјерено на кредитне пласмане, а једна трећина за куповину хартија од вриједности. Највише кредитних средстава је намијењено за предузетнике и предузећа 52 милиона, затим, пољопривреду 45,8 милиона, станоградњу 43 милиона, микробизнис у пољопривреди 25,8 милиона , те по 12,9 милиона за почетни бизнис и општине.

У куповину хартија од вриједности које издају општине уложоће се 51,6 милиона КМ, а у хартије привредних субјеката 43 милиона КМ.

 

Извор: Независне новине