Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Зарада 15,4 милиона марака

Инвестиционо-развојна банка РС, након преузимања улоге овлашћеног продавца државног капитала у Српској, од јула прошле године, приватизовала је укупно 19 предузећа, од чега су четири стратешка предузећа приватизована методом тендера, док је државни капитал у 15 предузећа продат путем берзе.

На овај начин остварени су приватизациони приходи у износу од 15.454.101 марке. Од тога износа, 4,3 милиона марака остварено је продајом четири стратешка предузећа, 10,4 милиона марака продајом државног капитала путем берзе, а 703.591 марка прихватањем јавне понуде за преузимање, наводи портпарол ИРБРС, Зоран Поповић.

– Продаја путем берзе и у наредном периоду биће доминантна метода приватизације државног капитала. Планом за ову годину предвиђено је да се на овај начин, без постављања додатних услова, прода државни капитал у укупно 58 предузећа, од чега је већ продато десет пакета акција. Акције додатних 20 предузећа нуђене су у неколико наврата безуспјешно на продају. Од планираних продаја државног капитала организовањем посебних аукција уз постављање услова и квалификационих критеријума за учеснике, до сада је успјешно окончана аукција за предузеће "Хидроградња" из Источног Сарајева. На исти начин на продају ће бити понуђене и акције предузећа "Бромет" из Босанског Брода, које су већ два пута безуспјешно изношене на берзу, "Градске тржнице" из Приједора те преостале акције државног капитала у ХПК Козарска Дубица – рекао је Поповић.

Међу предузећима чији је капитал у државном власништву продат путем берзе јесте и "Чајавец алатница" из Бање Луке. Директор овога предузећа, Јово Карановић, каже да су акционари задовољни, пословање је настављено, а дуготрајни ефекти биће видљиви у будућности.
У "Хидроградњи" из Источног Сарајева приватизацију оцјењују више него успјешном. Преко 60 одсто акција овог предузећа купио је лакташки "Интеграл инжењеринг".

– Нама је најважније да је сада већински власник фирма која добро послује, што значи да посла има, радници су задовољни и плате су редовне. Ми већ имамо уговорено много послова. То су вишегодишњи уговори, па нас будућнос не брине – каже директор "Хидроградње", Радојица Мандић.

ИРБРС је разматрала и оцијенила прихватљивим и захтјев 83 запослена у предузећу ХПК Хемијска прерада кукуруза за куповину 6,57 одсто државног капитала, односно 4,53 одсто основног капитала овог предузећа ЕСОП методом која подразумијева продају капитала запосленима у предузећу. Продајна цијена једне акције код ове методе приватизације утврђује се за сваког запосленог појединачно, у зависности од година радног стажа и креће се у интервалу од 0,48 марака до 0,64 марке.

– Очекујемо да се радници изјасне у погледу спремности да купе акције државног капитала по утврђеној цијени, након чега ће њихов захтјев бити упућен Влади РС на коначно одлучивање – каже Поповић. Он додаје да ИРБРС спроводи активности на потпуној реализацији Плана приватизације за ову годину. Акције државног капитала одређеног броја предузећа не могу бити понуђене на продају због привременог обустављања трговања на Бањалучкој берзи, док су код одређеног броја предузећа неријешени имовинско-правни односи или су покренути стечајни поступци.
 

Извор: Фокус