Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

Заставе поводом Дана српског јединства и на згради ИРБРС

Истицањем српске тробојке и заставе Републике Српске и Инвестиционо-развојна банка Републике Српске придружила се данашњем обиљежавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе са обе стране Дрине.

У календар заједничких празника Република Српска и Србија прошле године уписале су и 15. септембар, Дан српског јединства, слободе и националне заставе, када се обиљежава годишњица пробоја Солунског фронта у Првом свјетском рату.

Почетак пробоја Солунског фронта један је од кључних датума Првог свјетског рата, велики дан који у српској националној историји до сада није обиљежаван на посебан начин. На засједању Високог савјета за сарадњу Републике Србије и Републике Српске овај датум одабран је као општи српски празник за све Србе на простору бивше Југославије и у емиграцији.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе обиљежава се истицањем заставе на институцијама и домовима широм Републике Српске и Републике Србије, интонирањем химне, али и низом разних манифестација. Централна манифестација одржава се на Савском тргу у Београду, поред споменика Стефану Немањи, уз најављено обраћање предсједника Србије Александра Вучића, српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и Његове светости патријарха српског господина Порфирија.

Поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе парламенти у Србији и Републици Српској требало би данас да усвоје Закон о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличког писма.

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске с поносом се придружује прослави заједничког празника Републике Српске и Републике Србије.