Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

ИРБРС на Конференцији у Бриселу

Скупштина Европског удружења јавних банака (EAPB) организовала је два догађаја у Бриселу на којима су присуствовали представници Инвестиционо-развојне банке, в.д извршног директора за правне послове и међународну сарадњу Иван Видовић и в.д извршног директора за финансије и управљање ризицима Ненад Мејакић.

Скупштина је у Бриселу првог дана организовала догађај на тему о јавном финансирању увоза/извоза за одрживу транзицију што је за циљ имало окупити високо еминентне саговорнике кроз чију дискусију би се указало на значајну прекретницу у наглашавању кључне улоге јавних банака у усмјеравању глобалне економије ка одрживости. Као главни пружалац извозног финансирања, јавне банке су демонстрирале чврсту посвећеност у обезбјеђивању значајних „зелених“ и одрживих инвестиција, у складу са циљевима Европског зеленог договора, а са циљем убрзања и омогућавања промјена, иновација и раста.

Редовна годишња Скупштина EAPB-a али и Конференција директора чланица Европског удружења банака, одржана је другог дана, на којој је разматран извјештај о програму рада и активностима Удружења у текућој години, гдје су уведене и неке смјернице за наредни период. Овом приликом гостујући експерти су представницима EAPB-a презентовали агенду Европске комисије о одрживом финансирању и финансирању пројеката адаптирања на климатске промјене.

Чланице EAPB-a су највеће националне развојне банке Европе које сарађују и финансијски подржавају велике инвестиционе компаније. Посјета Бриселу и сусрети са водећима људима европских банака били су од изузетног значаја за Инвестиционо-развојну банку Републике Српске, као и за Републику Српску.