Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Дражен Врховац, в.д. директора ИРБРС: Подржали смо привреду у кризи, уз рекордан пласман кредита

Извор: Блиц

Упркос кризи изазваној пандемијом вируса корона, Инвестиционо-развојна банка РС остварила је рекордан пласман средстава, а план пласмана остварен је већ у јулу ове године. До краја августа пласман је био 116 одсто планираног за читаву годину, истиче вршилац дужности директора ИРБРС Дражен Врховац.

Говорећи о утицају пандемије на привреду РС, он каже да ја економија глобално први пут суочена са оваквим изазовом.

– Видјели смо да је планета на почетку пандемије практично била блокирана. Економија је по први пут суочена са оваквим изазовом, који овог пута није погодио неку посебну државу или блок држава, већ је дјеловао скроз глобално. Вирус корона води привреду у рецесију, то су прогнозе свјетских економиста и она се очекује у посљедњем кварталу ове године. Очекује се да ће криза створити нове економске проблеме у виду повећања броја незапослених, пада животног стандарда становништва и пораста активности које се обављају у неформалном сектору економије.

Какав је био одговор ИРБРС на новонасталу ситуацију?

– У оваквој ситуацији, ИРБРС се, као што њена Стратегија и налаже, поставила као стуб развоја и подршке привреди Републике Српске. Профит у овој ситуацији није био на првом мјесту, већ подршка очувању радних мјеста и даљи развој привреде. Тако смо предузели доста мјера како бисмо олакшали и растеретили пословање привреде. Кредитна линија за нове технологије уведена је да помогне предузећима која иду или настоје да иду у корак с технолошким напретком, а одобрење мораторијума и продужење грејс периода је одобрено свим предузећима која су имала проблем с ликвидношћу. Очигледно је ова мјера била потребна, јер је право на мораторијум искористило 166 корисника кредита.

Како је криза утицала на рад ИРБРС?

– У складу с нашом улогом подршке привреди, ми смо остварили рекордан пласман. Од почетка 2020. године до 31. августа ове године Инвестиционо-развојна банка РС одобрила је путем кредитних пласмана укупно 128.147.651 КМ, што је остварење од 116 одсто од планираног за цијелу 2020. годину. Поређења ради, у истом периоду прошле године одобрено је укупно 92.905.625 КМ. Овај пласман смо остварили и поред чињенице да имамо значајан пад поврата пласираних средстава због великог броја одобрених мораторијума. Интензивирање кредитних активности током периода испољавања негативних ефеката глобалне финансијске и економске кризе повезано је с концептом контрацикличног дјеловања који је уједно и једна од кључних одредница у пословању ИРБРС. Тиме смо осигурали снажан допринос ублажавању негативних ефеката на реални и финансијски сектор у Републици Српској.

Којим корисницима је одобрено највише кредитних средстава?

– Појачан и посвећен рад ИРБРС резултовао је тиме да је правним лицима ове године одобрено укупно 87.571.660 КМ што је остварење од 116,56 одсто од планираног за цијелу 2020. годину. Највећи износ пласираних средстава правним лицима односи се на кредите за предузетнике и предузећа (59.177.166 КМ), а слиједе кредити за пољопривреду (3.150.000 КМ), кредити за јединице локалне самоуправе (3.400.000 КМ), откуп потраживања (15.000.000 КМ), те кредити за почетне пословне активности (30.000 КМ). Поред тога, предузетницима је одобрено укупно 6.548.000 КМ, од чега највише путем кредита за микробизнис у пољопривреди (4.162.000 КМ), а слиједе кредити за предузетнике и предузећа (2.370.000 КМ) и кредити за почетне пословне активности (16.000 КМ).

Да ли су стамбени кредити тражени и у вријеме кризе?

– Велики је број захтјева грађана према ИРБРС за одобравање стамбених кредита. У овом тренутку имамо око 100 захтјева у процесу одобравања. Током ове године грађанима је одобрено 487 стамбених кредита у износу од 40.247.000 КМ, док је за исти период прошле године одобрено 383 стамбена кредита у износу од 29.363.000 КМ. ИРБРС ће настојати да задовољи комплетну тражњу грађана Републике Српске за кредитном помоћи у стицању прве стамбене јединице.