Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

IRB RS
[post_tags]

Ниже камате за десет хиљада корисника стамбених кредита

Извор: Еуроблиц

Влада РС јуче је усвојила измјене правила пласмана за кредите Инвестиционо-развојне банке Републике Српске (ИРБРС), са циљем стварања повољнијих услова за кориснике, у првом реду оне који рјешавају стамбено питање. Тим поводом, разговарамо са директорицом ИРБРС, Снежаном Вујнић.

Можете ли нам укратко појаснити које су најважније измјене које се тичу стамбених кредита?

Новим измјенама обухваћени су не само будући корисници, већ и сви они који већ користе наше стамбене кредите. У суштини, можемо рећи да постоје три најважније промјене. Прва се односи на додатно смањење наших каматних стопа, тако да се оне сада крећу у распону од 3,6 до 4,2%. Друга измјена тиче се преласка на фиксни метод обрачуна камате, док је трећа везана за усклађивање каматних стопа између постојећих и нових корисника.

Нове каматне стопе за стамбене кредите ИРБРС:

Бенефицирана група:

3,6%

Група I:

4,0%

Група II:

4,2%

Шта фиксни обрачун каматних стопа практично доноси? У чему је разлика у односу на досадашњи начин који сте користили?

Као што је вјероватно познато, у претходном периоду користили смо варијабилни начин обрачуна камате, као и све остале банке на нашем тржишту, при чему су наше каматне стопе биле везане за кретање EURIBOR-а. То у пракси значи да у случају његовог раста, долази аутоматски и до повећања каматних стопа, односно повећања рата кредита код постојећих корисника. Са фиксним обрачуном камата, кретања EURIBOR-а више немају никакав утицај на висину рате наших стамбених кредита.

Да ли је то слично ономе што се десило са кредитима у „швајцарцима“? И тада су људи имали једне каматне стопе у почетку, да би онда те стопе почеле нагло да расту.

То је екстреман примјер, али можемо рећи да су ти људи на својој кожи најбоље осјетили негативне ефекте варијабилних камата. Додуше, за разлику од комерцијалних банака, ми смо у структури наших каматних стопа имали уграђене заштитне механизме, који су до одређене мјере штитили наше кориснике од раста EURIBOR-а, али не у потпуности. Преласком на фиксни метод обрачуна, корисници наших стамбених кредита сада су у потпуности заштићени, јер ће имати исту каматну стопу током цијелог периода отплате кредита, што тренутно не нуди ниједна банка на тржишту.

Поменули сте усклађивање каматних стопа за кориснике који већ отплаћују стамбени кредит? Да ли то значи да ће и њима бити снижене каматне стопе?

Управо тако, каматне стопе биће усклађене за око десет хиљада наших постојећих корисника, који су стамбене кредите узимали у претходном периоду, када су каматне стопе биле више.  Овим измјенама предвиђено је да се и њима снизе каматне стопе, у складу с тим којој групи корисника припадају. Усклађивање подразумијева да ће и они такође прећи на фиксни обрачун каматних стопа, а читав тај процес требао би бити окончан најкасније до 1. јуна ове године.

Колико ће то у стварности утицати на висину њихових рата?

Ако узмемо за примјер корисника којем је 2008. године одобрен стамбени кредит ИРБРС од 100.000 КМ на рок од 20 година, његова мјесечна рата, обрачуната по тада актуелној каматној стопи од 6%, износи 716 КМ. Након ових измјена, каматна стопа на његов кредит биће 4,2%, а мјесечна рата 660 КМ, што је на годишњем нивоу уштеда од око 680 КМ.

Назив групе Стара каматна стопа Нова каматна стопа
Општа група
Група II
6,0% 4,2%
5,6%
5,2%
4,8%
4,6%
Група I 4,7% 4,0%
4,3%
4,1%
Бенефицирана група 4,0% 3,6%
3,6%